Nederlanders pessimistisch over toegang tot rampplek, OVSE niet

Het OVSE-konvooi dat vandaag door separatisten is tegengehouden bij de rampplek van vlucht MH17.
Het OVSE-konvooi dat vandaag door separatisten is tegengehouden bij de rampplek van vlucht MH17. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

De Nederlandse forensische experts in Oekraïne zijn pessimistisch over de mogelijkheden om de komende dagen naar het rampgebied van vlucht MH17 te gaan. De OVSE zei eerder vandaag juist dat morgen onderzoekers naar de rampplek kunnen.

Volgens persbureau Novum heeft de Nederlandse onderzoeksleider Pieter-Jaap Aalbersberg in Kiev gezegd dat de veiligheidssituatie
de komende paar dagen niet gaat verbeteren. Er zijn te veel beschietingen in het gebied tussen rebellen en het Oekraïense leger:

“Daardoor lijkt de kans kleiner dat we op korte termijn op de rampplek kunnen komen.”

Twitter avatar VenJnieuws Veiligheid&Justitie Persverklaring hoofd repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg http://t.co/qETs2UoTwV

Uit de verklaring blijkt verder dat Maleisische onderzoekers worden toegevoegd aan de huidige missie.

OVSE wel optimistisch

De uitlatingen van Aalbersberg komen niet overeen met die van het hoofd van de OVSE-missie in Oekraïne. Ertugrul Apakan was tijdens een persconferentie eerder vandaag er juist optimistisch over dat morgen onderzoekers op de rampplek kunnen komen. Volgens hem zijn daar afspraken over gemaakt met de Oekraïense autoriteiten en de rebellen.

Volgens Aalbersberg zal er morgen weer worden geprobeerd om op de rampplek te komen, maar hij ziet het in tegenstelling tot de OVSE duister in.

De Oekraïense vicepremier Volodymyr Hrosjman kondigde vandaag aan dat de onderzoekers worden gestationeerd op een plek dichter bij het rampgebied. Op dit moment zitten de experts nog in een hotel in Donetsk.

Oekraïense soldaten vuren op OVSE

Uit de dagelijkse briefing van de OVSE bleek verder dat Oekraïense militairen vandaag waarschuwingsschoten hebben gelost op een aantal waarnemers. Het incident gebeurde bij Nyzjna Vilchova, in het noordoosten van de regio Loegansk (wat overigens niet in het rampgebied van vlucht MH17 ligt). De waarnemers naderden een controlepost van het leger toen soldaten drie waarschuwingsschoten losten. De waarnemers maakten vervolgens rechtsomkeert. Niemand raakte gewond.