Feyenoord vertrouwt op de jeugd

Ondanks vier vertrokken basisspelers, wanhoopt Feyenoord niet – „zorgvuldigheid boven snelheid.”

Negen dagen duurde dit jaar de vakantie van Feyenoord-speler Jordy Clasie. Zoveel dagen zaten er tussen de wedstrijd tegen Brazilië op het WK voetbal om de derde en vierde plaats, met Clasie in de basis, en de eerste dag dat hij zich weer bij Feyenoord moest melden.

„Ik wilde deze wedstrijd niet missen”, vertelde Clasie gisteren op de afsluitende persconferentie in aanloop naar de wedstrijd die Feyenoord vanavond in de derde voorronde van de Champions League speelt tegen het Turkse Besiktas.

„Van tevoren wist ik dat ik maar een paar dagen vrij zou hebben, maar dat heb ik in Brazilië met de trainer en technisch directeur besproken. Nu ben ik er en ben ik gewoon nog topfit.”

Clasie is samen met Terrence Kongolo de enige Feyenoord-international die actief was op het WK en nu nog steeds in de Kuip speelt.

Na een nu al hectische transferperiode vertrokken verdedigers Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi uit Rotterdam. Ook spits Graziano Pellè is weg. Hij volgde trainer Ronald Koeman naar Southampton.

En dus leven er bij het Feyenoord-legioen en de nieuwe technische staf van Feyenoord, onder leiding van Fred Rutten, twijfels over de kracht van de Rotterdamse ploeg. Tijd om aan elkaar te wennen is er niet. Er moet gewonnen worden van Besiktas om voor het eerst sinds 2008 weer eens de groepsfase van een Europees bekertoernooi te halen.

Maar aan paniekaankopen om de Champions League te bereiken, doet Feyenoord niet meer. Khalid Boulahrouz is de enige versterking van naam die dit seizoen tijdens de Open Dag de traditionele helikopter uit stapte en De Kuip betrad. Hij is nog niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen.

Ondanks de forse transferinkomsten die Feyenoord de afgelopen weken mocht bijschrijven, wacht de club met het halen van nieuwe spelers. Een groot deel van de inkomsten mogen ook niet besteed worden aan nieuwe spelers. Daarmee moet Feyenoord een deel van de schuld aflossen.

„En als er nog nieuwe spelers komen, zal dat best nog op zich kunnen laten wachten, benadrukte algemeen directeur Eric Gudde tegen de NOS.

„Zorgvuldigheid gaat echt voor snelheid. Het is heel makkelijk om nu te gaan gokken, maar misschien kan je over drie weken wel de juiste spelers binnenhalen. En daarbij mikken we nadrukkelijk op de jeugd.”

Op de sympathie van het publiek kan de club met dit beleid inmiddels weer rekenen. Het is alleen de vraag hoe lang dat voortduurt, als de club voor het zesde jaar op rij verstoken blijft van langdurig Europees voetbal.

    • Arman Avsaroglu