Fed bouwt obligatieaankopen verder af, maar houdt rente laag

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Bank, heeft bekendgemaakt zijn maandelijkse steunaankopen verder af te bouwen tot 25 miljard dollar. De reden is het aantrekken van de economie van de VS.

Fed-voorzitter Janet Yellen. Foto EPA / Shawn Thew

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve Bank (Fed), heeft bekendgemaakt zijn maandelijkse steunaankopen verder af te bouwen tot 25 miljard dollar. De reden is het aantrekken van de economie van de VS.

Het aangekondigde besluit betekent volgens persbureau AP een nieuwe verlaging van de maandelijkse steunaankopen met 10 procent. Het is al de zesde keer dit jaar dat de Fed de steunaankopen terugschroeft. In januari begon de Fed met het verminderen van de obligatieaankopen waarmee de centrale bank de Amerikaanse economie de jaren ervoor hielp de economische crisis te boven te komen.

De Fed maakte verder bekend het rentetarief op kortlopende leningen, zoals verwacht, niet te verhogen. De Fed stelde volgens AP die rente zelfs “nog een aanzienlijke tijd” laag te houden nadat de steunaankopen (waarschijnlijk eind dit jaar) volledig zijn afgebouwd.

Veel economen denken daarom dat het zeker nog een jaar zal duren voordat de Fed de belangrijkste rente zal verhogen, ondanks positieve economische cijfers. De Amerikaanse overheid maakte vandaag bekend dat de economie van de VS het afgelopen kwartaal met liefst 4 procent groeide, veel sterker dan de 2 procent die werd verwacht.

Het risico van alle steunaankopen sinds het begin van de financiële crisis in 2008 is dat de inflatie te ver kan oplopen nu de economie van de VS weer aantrekt. Daarom was de Fed wel haast gedwongen die steunaankopen dit jaar af te bouwen. Dat dit stapsgewijs gaat, komt doordat een juiste dosering van de steunafbouw essentieel is voor de Amerikaanse economie: te grote stappen zouden het huidige herstel kunnen frustreren.

Update 22.36 uur: Wall Street sloot zojuist verdeeld na de uitkomst van de beleidsvergadering van de Federal Reserve en de berichten over de sterke groei van Amerikaanse economie. De Dow Jones Index verloor 0,2 procent op 16.880,36 punten. Verder sloot de S&P 500 vrijwel vlak op 1.970,07 punten, terwijl techbeurs Nasdaq steun vond in de koerswinst van bijna 20 procent voor Twitter en sloot een half procent hoger op 4.462,90 punten.

    • Niels Posthumus