Een pond kaas, een creditcard en een termijndeposito alstublieft

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De twee grote Australische supermarktketens Coles en Woolworths gaan steeds vaker concurreren met de banken in het land.

Coles en Woolworths bieden al creditcards en autoverzekeringen aan, maar willen nog veel meer financiële producten gaan verkopen, schrijft de Australische krant The Age.

Coles zou volgens de krant zelfs een bankvergunning willen aanvragen om bijvoorbeeld ook termijndeposito’s te kunnen verkopen. De supermarkt wil sowieso persoonlijke leningen gaan aanbieden aan zijn klanten. Woolworths heeft plannen om hypotheken en levensverzekeringen te gaan aanbieden.

De twee supermarkten zien veel potentieel in hun nieuwe activiteiten op het gebied van financiële dienstverlening. De grote Britse supermarktketen Tesco is daarbij een van hun voorbeelden.

De bank-afdeling van Tesco droeg vorig jaar slechts 1,5 procent bij aan de omzet van de Tesco groep, maar de winst van de Tesco Bank (194 miljoen pond, 245 miljoen euro) was goed voor 5,5 procent van de totale winst.

Chinese aandelen weer populair bij beleggers

De koersen van Chinese aandelen stijgen hard nu beleggers denken dat het land een economische crisis heeft voorkomen, schrijft The Wall Street Journal.

De beursindex van Shanghai steeg deze maand al 6 procent en staat op het hoogste punt sinds december 2012. De populariteit van Chinese bedrijven op de beurs van Hongkong heeft de index naar het hoogste punt in drie jaar gestuwd.

Arnout van Rijn van Robeco zegt tegen de krant dat “mensen niet langer verwachten dat China instort”.

In de eerste maanden van dit jaar presteerden de Chinese beurzen niet goed, in tegenstelling tot die in de VS en in West-Europa. Door de stagnerende economische groei en de prijsdalingen op de vastgoedmarkt, die volgens veel analisten essentieel is voor de economie van het land, werd steeds vaker gevreesd voor een economische crisis.

Maar inmiddels lijken veel prijsdalingen op de vastgoedmarkt te zijn gestopt, schrijft de Amerikaanse zakenkrant. De overheid heeft bovendien een uitgebreid pakket van stimuleringsmaatregelen in werking gezet die inmiddels de economie weer aanjagen. Chinese aandelen zijn door de neergang van de afgelopen maanden volgens beleggers op dit moment bijzonder goedkoop.

Australisch graan voor China

Australische landbouwgronden en boerenbedrijven kunnen op steeds meer belangstelling vanuit China rekenen, schrijft The Sydney Morning Herald.

In China groeit de vraag naar graan en vlees hard. Australië wordt daarbij gezien als een belangrijke toekomstige leverancier. Er is ook veel landbouwgrond in Australië, maar de sector is nog vrij traditioneel georganiseerd.

Chinese investeerders denken dat zij door middel van grote kapitaalinjecties de productiviteit van Australische boerenbedrijven kunnen verbeteren. Ook voeren investeerders gesprekken met de Australische overheid over investeringen in infrastructuur als spoorlijnen, havens en wegen die export naar China moeten vereenvoudigen.

De Australische kamer van koophandel zei onlangs dat de Australische landbouwsector de komende jaren kan profiteren van de groeiende vraag naar landbouwproducten in Azië.

    • Dolf de Groot