Dit is het verhaal van Shitty Watercolour, de nieuwe Quentin Blake

Shitty Watercolour was twee jaar lang een mysterieus Redditaccount dat internet versierde met tekeningen. Hij werd steeds beter en een van zijn tekeningen schopte het zelfs tot de Tumblr van Obama. Dit weekend tekende hij vijftig willekeurige Facebookprofielen na als luiaards. Een gesprek met Shitty Watercolour over zijn internetkunst.

Werk van Shitty Watercolour, alias Hector Janse van Rensburg.

Shitty Watercolour was twee jaar lang een mysterieus Redditaccount dat internet versierde met tekeningen. Hij werd steeds beter; een van zijn tekeningen schopte het zelfs tot de Tumblr van Obama. Dit weekend tekende hij vijftig willekeurige Facebookprofielen na als luiaards. Een gesprek met Shitty Watercolour over zijn internetkunst.

In 2012 was het er plotseling: het Redditaccount (wiki) Shitty_Watercolour. Bij willekeurige berichten plaatste het aquarellen; van een verbrande, ontblote man bij een bericht over te veel zon in Texas, van een duivel bij een bericht over een vuurdemoon.

Al snel deden geruchten de ronde. Redditors dachten dat Quentin Blake achter het mysterieuze account schuilging, de beroemde illustrator van de boeken van Roald Dahl. Op een dag werd die vergelijking zelfs vijftig keer naar het account gemaakt.

Geen Quentin Blake

Shitty Watercolour bleek de Britse Hector Janse van Rensburg, destijds achttien jaar oud. Daar kwam de wereld overigens pas in maart dit jaar achter, toen hij zijn identiteit aan techsite Mashable onthulde. Shitty Watercolour ging al die tijd door met tekenen. Hij kreeg fans (het account SeriousCritic noemde hem “a contemporary da Vinci with respect to his discipline“) en critici (het account karmanaut vond het maar niks wat hij deed).

Een ware expansiedrift maakte zich van hem meester. Niet meer alleen Reddit, maar ook Tumblr, Twitter en Facebook versierde hij met tekeningen. De naam ‘Shitty Watercolour’ koos hij destijds vanwege de volgens hem belabberde kwaliteit van zijn schilderingen, maar gaandeweg werd hij steeds beter. Het kostte hem, zo zei hij ooit, “honderden schilderingen” voordat hij iets kon maken dat het niveau van de gemiddelde vijfjarige oversteeg.

Afbeelding van Mashable

Een trots moment in de carrière van Shitty Watercolour: nadat president Obama in 2012 meedeed aan Reddits bekende AmA (ask me anything), postte hij een heuse Shitty Watercolour op zijn Tumblr.

Facebookluiaards

Het nieuwste project van Van Rensburg dateert van afgelopen weekend: hij tekende vijftig willekeurige Facebook-profielfoto’s na. De personen op de foto’s kregen een berichtje met de tekening, waarop ze stonden afgebeeld als vrolijke luiaard. Een ludieke actie, en weer goede reclame voor Rensburg, die inmiddels een Wikipedia-pagina heeft en het onder meer tot CNN schopte. Hij maakt dankbaar en creatief gebruik van de mogelijkheden van internet.

Nog steeds vult hij zijn meeste tijd met schilderen, vertelt Van Rensburg per e-mail. Sinds twee jaar gaat hij daarnaast naar de universiteit van York, waar hij politiek, filosofie en economie studeert. Hij besloot dit jaar zijn identiteit prijs te geven zodat mensen zagen dat hij serieus werd met zijn tekeningen.

“Niemand neemt Shitty Watercolour echt serieus. En ik denk dat er door die naam ook minder opdrachten binnenkwamen van bedrijven, omdat ze er niet mee geassocieerd willen worden.”

Twitter avatar SWatercolour Shitty Watercolour My sloth will go on http://t.co/VKRVSgeeQ1

Binnenkort een nieuw hoogtepunt

Het beste moment uit zijn carrière is nog altijd de post door Obama, zegt Van Rensburg. “En het was ook nog het hoofditem op de voorpagina van cnn.com. Dat was leuk om mee wakker te worden.” Maar binnenkort zal dat dat hoogtepunt plaatsmaken voor een nieuwe: er komt een publicatie aan in een boek.

Internet, en in het bijzonder Reddit, heeft hem de mogelijkheid gegeven te schilderen en zijn technieken te verbeteren, zegt van Rensburg. “Zonder Reddit had ik het waarschijnlijk niet eens geprobeerd.” Oefening baart kunst, weet hij inmiddels. En dat proces motiveert hem nog altijd het meest.

“De volgende stap voor mij is gepubliceerd worden, en dat gaat, zoals ik al zei, gebeuren. Daarna wil ik gewoon beter worden. Ik bekijk weleens schilderingen van een of twee maanden geleden, en haal er dingen uit die ik sindsdien heb verbeterd. Dat is heel motiverend. Wie weet hoe mijn schilderijen er over twee, vijf, of tien jaar uitzien? Dat vind ik een opwindend vooruitzicht.”

En voorbeelden?

“Absoluut Quentin Blake. Zijn werk is moeiteloos briljant, en hij heeft er grote dingen mee bereikt.”

    • Mirjam Remie