Economie

Dit brengen andere media vandaag

Foto ANP
Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Nog meer ontslagen bij banken en verzekeraars

In de Nederlandse financiële sector zijn de afgelopen vijf jaar 38.000 banen verdwenen, en de komende vijf jaar komen daar nog eens 15.000 banen bij. Dat schrijft het FD vandaag, op basis van een rapport van het UWV.

Het zijn vooral beroepen op mbo-niveau die door Nederlandse banken en verzekeraars zullen worden geschrapt, schrijft het FD. Dat komt onder meer door het verdwijnen van bankkantoren in kleinere plaatsen en de toenemende automatisering.

Bij verzekeraars zullen banen verdwijnen omdat de markt voor levensverzekeringen fors krimpt.

Tegelijkertijd is er in de sector een tekort aan webdevelopers en ict-beveiligingsspecialisten. Door strengere wetgeving zal er ook meer werk komen voor accountants en fiscalisten, zo schrijft het FD.

Daarnaast schat het UWV dat zo’n 40.000 tot 60.000 financiële adviseurs bijgeschoold moeten worden omdat de wet op financieel toezicht nieuwe diploma-eisen aan de beroepsgroep stelt.

Optiver schikt met Belastingdienst

Volgens een bron van zakenblad Quote hebben handelshuis Optiver en de Belastingdienst een schikking getroffen in een langslepende zaak, die gaat om tientallen miljoenen euro’s.

De zaak gaat over de vraag hoe langlopende optiecontracten van Optiver gewaardeerd moeten worden. De Belastingdienst vond dat Optiver daar al direct rente over zou moeten betalen, het handelshuis was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.

Volgens Quote zou het conflict gaan om minstens 32 miljoen euro. Onduidelijk is wat Optiver en de Belastingdienst hebben afgesproken. Volgens Quote is deze schikking ook van belang voor andere handelshuizen, zoals IMC.

De opkomst van de escape room

In zeven Nederlandse steden kun je je voor zo’n twintig euro laten opsluiten in een kamer, waaruit je binnen een uur moet ontsnappen door een aantal ingewikkelde puzzels op te lossen.

nrc.next schrijft over de opkomst van de escape room. De krant nam een kijkje in drie kamers en schrijft dat het soms best een klus is logica te ontdekken in de wirwar van voorwerpen - hangsloten, raadselachtige teksten en papiersnippers bijvoorbeeld - in de escape rooms.

De eerste Nederlandse ontsnappingskamer opende een jaar geleden in Bunschoten. Inmiddels zijn er zeker acht nieuwe bijgekomen.

Het fenomeen komt uit Budapest, waar de eerste escape room zo succesvol was dat er in de Hongaarse stad inmiddels tientallen zijn. De Nederlandse initiatiefnemers zijn door het Hongaarse succes geïnspireerd, schrijft nrc.next.