De VS hebben olie en gas voor de EU. ‘Aan de kant, Rusland’

Foto iStock

“Aan de kant, Rusland. VS nu de grootste olie- en gasproducent ter wereld.” Die kop viel laatst te lezen in de Wall Street Journal. Nu heeft het dagblad  een oproep gepubliceerd om iets te doen met de ‘bonanza’: Rusland de pas afsnijden door gas en olie aan Europese landen te leveren, zodat de Europeanen een eind kunnen maken aan hun afhankelijkheid van Poetins Moskou.

De auteurs van het opinie-artikel – de senatoren John Hoeven en John McCain – vermoeden dat de tijd rijp is om beleidsmakers in Washington, Berlijn, Den Haag en elders in de EU te wijzen op het Amerikaanse overschot. Na de vliegramp, nu de sancties tegen Rusland worden aangetrokken, zou het verzet tegen fracking (de omstreden boortechniek) van afnemend belang kunnen zijn. Dat Rusland de anti-fracking beweging in Europa stilletjes steunt –uit economisch en geopolitiek belang, niet uit groen idealisme– zou in de tijd na MH17 wel eens tot meer opwinding dan voorheen kunnen leiden. En tot meer openheid voor Amerikaanse energie.

De North Atlantic Energy Security Act, een wetsvoorstel dat export naar bevriende landen – ook Oekraïne – zou toestaan, moet snel worden aanvaard, vinden McCain en Hoeven. “We moeten onze invloed wijselijk gebruiken”, schrijven de Republikeinen, “om onze eigen economie een zet te geven en om de nationale veiligheid te verstevigen door onze partners te helpen om Russische agressie te weerstaan.”

WhatsApp? Oud nieuws. Hier is Bolt

WhatsApp. Snapchat. Taptalk. Mirage. Slingshot. Bolt. Houden we het nog bij?

De nieuwe messaging services om eenvoudig berichten te versturen blijven maar komen. De nieuwste is Bolt, gelanceerd voor Android en Apple-apparaten door Instagram. The Verge is enthousiast. “Klik op het gezicht van een vriend om de foto meteen te versturen”, schrijft de site. “Of druk langer om een video te versturen. Schud je telefoon om een onbedoelde Bolt ongedaan te maken.”

E-mail voelt inmiddels als een prehistorisch medium. Ook sms-en is zó 1999. Voor sociale netwerken én hun – veelal jonge – gebruikers draait het om vliegensvlugge communicatie om tekst en beelden te versturen. De waarde ervan bleek wel toen Facebook vele miljarden voor WhatsApp over bleek te hebben. Of toen Snapchat indrukwekkende overnamepogingen bleef afhouden; drie miljard dollarall cash – van Facebook. Of toen Mirage zichzelf als uitdager van Snapchat presenteerde.

Bolt wordt vooralsnog getest in drie landen: Nieuw-Zeeland, Singapore en Zuid-Afrika. De rest van de wereld wacht. Of de mobiele generatie in Nederland en de VSzit te wachten op nóg een berichten-app? Instagram zet er wel op in.

Twitter avatar JoshConstine Josh Constine Here’s some more Bolt screenshots. Certainly prettier, but looks & works just like Taptalk http://t.co/ovA3H0M9y8 http://t.co/PeXRnCg8xl

Piketty in de praktijk

De Franse econoom Thomas Piketty blijft een fenomeen in de VS. Een household name. Zijn naam is zo gewoon geworden, dat bedrijfsfusies alleen nog kunnen worden uitgelegd met zijn denken over de ongelijkheid van het kapitalisme als context.

De Amerikaanse winkels voor de laagste inkomens verwijzen naar geld: 99 Cent Store, Dollar Tree, Family Dollar. Deze week is bekend geworden dat de laatste wordt overgenomen door Dollar Tree, een fusie ter waarde van 8,5 miljard dollar (6,34 miljard euro).

The Atlantic haalt de Fransman erbij. “Piktetty had geen betere illustratie kunnen bedenken van de problematische en groeiende inkomensongelijkheid.” De armen tot wie de winkelketens zich richten hebben immers zo weinig te besteden dat ze alleen nog maar eerste levensbhoeften kunnen kopen. Bij de discount retailers zijn de marges en winsten onder druk komen te staan, aldus The Atlantic: “De deal is goed nieuws voor een paar beleggers, toplieden en bankiers, terwijl de financiën, de klanten en de werknemers er onder lijden.”

    • Diederik van Hoogstraten