Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De laatste Nijntje is getekend, Dick Bruna is definitief gestopt

Dick Bruna in 2011, kijkend naar Nijntje met een jurk. Vanwege het vijfjarig bestaan van het Dick Bruna huis in Utrecht hebben Dick Bruna en nationale en internationale modeontwerpers een feestjurk voor Nijntje ontworpen.
Dick Bruna in 2011, kijkend naar Nijntje met een jurk. Vanwege het vijfjarig bestaan van het Dick Bruna huis in Utrecht hebben Dick Bruna en nationale en internationale modeontwerpers een feestjurk voor Nijntje ontworpen. Foto ANP/Koen van Weel

Dick Bruna (86) is gestopt met tekenen. In 2011 verscheen het laatste Nijntje-boek, en daar blijft het bij. Dat meldt de uitgever van Bruna vanochtend tegen RTV Utrecht.

Het eerste Nijntje-boek verscheen in 1955 en Bruna werd wereldberoemd met het konijn, vooral in Japan is het populair onder de naam Miffy. Het Dick Bruna Huis in Utrecht verwacht niet dat er ooit nog nieuwe tekeningen van Nijntje verschijnen.

De tekenrechten gaan naar niemand anders, zegt een woordvoerder:

“Ik weet niet zo goed of dat gewerkt zou hebben, want ik heb wel het idee dat het werk van Dick Bruna dicht bij hemzelf ligt en echt uit hemzelf voortkomt. Ik weet niet of een ander op dezelfde manier zou kunnen kijken zoals hij dat doet.”