Corio moet beter renderen onder Franse eigenaar

Vastgoedfonds Corio kampt met de gevolgen van de crisis en hoopt met nieuwe Franse eigenaar Klépierre op herstel.

Het Utrechtse Hoog Catharijne is volgens Corio eenfavourite meeting place.
Het Utrechtse Hoog Catharijne is volgens Corio eenfavourite meeting place. Foto ANP

Het vastgoedbedrijf is in de afgelopen jaren niet, zoals veel anderen, failliet gegaan. Toch is vastgoedbelegger Corio slachtoffer van de economische crisis. Gisteren maakte het Franse vastgoedbedrijf Klépierre bekend dat ze de Nederlandse concurrent overnemen.

De crisis heeft de afgelopen jaren een slachting aangericht onder banken, projectontwikkelaars en vastgoedbedrijven. Ook het beursgenoteerde Corio – eigenaar van onder meer Hoog Catharijne in Utrecht, Alexandrium in Rotterdam en Villa Arena in Amsterdam – had veel last van de slechte economie. Het bedrijf bezit en ontwikkelt winkelcentra in heel Europa. Maar door de crisis bleven kopers weg, gingen huurders van Corio failliet en werd de vastgoedportefeuille van het bedrijf veel minder waard.

Corio kwam eind 2012 met een nieuwe strategie. Besloten werd om voor 1,4 miljard euro aan vastgoed te verkopen. De portefeuille werd verdeeld in twee categorieën; een winkelcentrum was een favourite meeting place of een traditional retail center. De eerste zijn sprankelende winkelcentra op goede locaties, waar meer gebeurt dan alleen winkelen. Hoog Catharijne is een voorbeeld, waar bijvoorbeeld ook tentoonstellingen worden gehouden.

De tweede categorie bestaat uit winkelcentra op mindere locaties, met een wat eenzijdig aanbod. Villa Arena past in die categorie. Dat soort centra in Nederland, Frankrijk, Spanje en Turkije besloot Corio te verkopen.

Corio-topman Gerard Groener zei gisteren dat het bedrijf nog voor zo’n 500 miljoen euro moet verkopen. De eerdere verkoop van winkelcentra, zoals de verkoop van tien centra begin dit jaar, leverde een flink boekverlies op. Ook voor de nog te verkopen centra denkt Corio dat het minder zal krijgen dan de waarde waarvoor het vastgoed in de boeken staat.

Het Franse Klépierre heeft de afgelopen jaren hetzelfde proces doorgemaakt, maar dat concern is veel beter uit de crisis gekomen. Met behulp van de Amerikaanse grootaandeelhouder Simon Property Group werd in 2,5 jaar tijd voor circa 4 miljard euro aan minder renderend vastgoed verkocht. Het bedrijf heeft nu nog een portefeuille van 14 miljard euro. Corio heeft een portefeuille van ruim 7 miljard euro.

Klépierre wil de transformatie van Corio na de overname versnellen en zal bij elk object kijken of het nog in de portefeuille past. De overname moet daarnaast flinke kostenbesparingen opleveren, circa 60 miljoen euro per jaar. Ook kan Corio met de nieuwe eigenaar profiteren van lagere financieringkosten. Met de overname heeft Klépierre 182 winkelcentra in heel Europa in handen. Door deze positie verwacht Klépierre klanten in heel Europa goed te kunnen bedienen. Daarom kan het bedrijf ook hogere huren vragen.

De overname moet nog door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Dat zal niet zo moeilijk zijn. Pensioenbeheerder APG, met ruim 30 procent de grootste aandeelhouder van Corio, heeft al met de deal ingestemd.

Of de naam Corio verdwijnt is volgens de nieuwe Franse eigenaar nog niet besloten.