Consul Dat ging niet lekker op Aruba

Nederland en Aruba hebben een misser begaan door de Venezolaanse consul op Aruba vorige week te laten arresteren, om hem vervolgens weer vrij te moeten laten. De consul, oud-militair Hugo Carvajal, werd door de VS gezocht voor drugshandel, maar is nu weer op vrije voeten in Venezuela.

1 Wat is er misgegaan?

De bron van het debacle was de onduidelijkheid over de diplomatieke status van Carvajal. Venezuela stuurde Carvajal in januari als consul-generaal naar Aruba, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Venezuela meldde de benoeming niet aan via de ambassade in Den Haag. Nederland was officieel niet op de hoogte van de benoeming. Carvajal was wel aangemeld bij het Bureau Buitenlandse Betrekkingen op Aruba. Dat ontdekte Nederland afgelopen weekend, „bij nadere bestudering van het dossier”, aldus het gemeenschappelijk hof van justitie op Aruba. Carvajal werd zondag vrijgelaten en feestelijk onthaald door president Maduro.

2 Waar wordt Carvajal van verdacht?

De VS zetten Carvajal in 2008 op de zwarte lijst, omdat hij wapens en logistieke steun zou hebben geleverd aan de de linkse guerrillabeweging FARC. Carvajal zou de verscheping van cocaïne, een belangrijke inkomstenbron van de FARC, via Venezuela mogelijk hebben gemaakt. Carvajal, oud-hoofd van de militaire inlichtingendienst van Venezuela, ontkent. Uit computerbestanden van een gedode FARC-commandant blijkt dat hij boodschapper was tussen toenmalig president Chávez en guerrillastrijders.

3 Hoe hebben de Amerikanen gereageerd op de vrijlating?

De VS zijn „diep teleurgesteld” dat Carvajal is vrijgelaten door Nederland, zo verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De diplomatieke immuniteit van Carvajal valt „buiten gevestigde internationale normen”, zei woordvoerder Jen Psaki. Ze is „verontrust” over berichten dat de Venezolaanse regering dreigementen had gebruikt tegen Aruba en Nederland.

4 Wat zegt Nederland?

Nederland ontkent dat er is gebogen onder druk van Venezuela. De vrijlating volgde op een „juridisch besluit” dat Carvajal diplomatieke immuniteit genoot, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Venezolaanse oorlogsschepen hadden daar niets mee te maken. Volgens de woordvoerder was Nederland voorafgaand aan de arrestatie van Carvajal niet geraadpleegd door Aruba, dat autonoom is op het gebied van justitie, maar onder Nederland valt qua buitenlandse zaken.