Doden na messenaanval Xinjiang

Volgens Chinese staatsmedia zijn er tientallen mensen om het leven gekomen en vele anderen gewond geraakt bij een messenaanval in de noordwestelijke regio Xinjiang. Opvallend is dat de aanval in de stad Elixku eergisteren al plaatsvond, maar dat er een dag later pas melding van is gemaakt. De regio Xinjiang heeft steeds vaker te maken met geweld, dat wordt toegeschreven aan Oeigoeren die strijden voor onafhankelijkheid.

Xinhua, het staatspersbureau, meldt dat een groep met messen bewapende personen een politiebureau en verschillende regeringsgebouwen aanvielen in Elixku, waarna ze verder trokken naar een volgend dorp en daar burgers aanvielen en voertuigen verwoestten.

Onder de doden waren ook tientallen aanvallers. Zij werden doodgeschoten door de politie.

De BBC maakte melding van een aanval maandagochtend in Xinjiang en meldde een dodental van dertien op gezag van een regionale functionaris.

Het is onduidelijk of de aanval in Yarkant deel uitmaakte van de reeks aanvallen waar Xinhua later melding van maakte.

Volgens de BBC probeert China door het late melden van geweld wellicht verdere escalatie van de etnische en religieuze spanningen in het land te voorkomen.

De afgelopen maanden zijn er meerdere keren tientallen mensen gedood bij geweld dat volgens China het toedoen zou zijn van Oeigoerse separatisten. In mei werden nog minstens 31 mensen gedood toen twee auto’s dwars door een markt in de stad Urumqi reden en er explosieven werden gegooid. In maart kwamen 29 mensen om het leven bij een massasteekpartij op het treinstation van Kunming.

    • Ap