Chinese media melden veel doden na ‘aanslag’ Oeigoeren

Bij protesten van Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang zijn eergisteren tientallen doden gevallen, zo werd gisteren bekend. Bij de meest westelijke stad van China, Kashgar, zou volgens Chinese media een grote groep met messen gewapende Oeigoeren een politiebureau, winkels van Han-Chinezen en passanten hebben aangevallen. Bij daarop volgende schietpartijen zouden „tientallen” doden zijn gevallen. Volgens Oeigoerse belangenorganisaties in de VS hadden politie-eenheden het vuur geopend op Oeigoeren die demonstreerden voor meer religieuze vrijheid. Beperkingen op de viering van ramadan zouden onder de etnische minderheid tot onrust hebben geleid. Telefoons en internet in en rond Kashgar zijn afgesloten en het gebied is ontoegankelijk voor journalisten. (NRC)