Bekijk Samuel Jackson die 171 keer m***********r zegt in 27 films

Samuel Jackson imponeerde terwijl hij de Bijbel reciteerde in Pulp Fiction, eigenhandig een slangenkolonie decimeerde in Snakes On A Plane en superhelden bijstond in The Avengers. Maar we kennen ‘m vooral van dat ene woord.

Het heeft met moeders te maken en dat ene. En Samuel Jackson beheerst de uitspraak van dat woord als geen ander. Dat is uit nood geboren, zei hij ooit, want Jackson stotterde ooit. Het veelvuldige gebruik van het MF-woord en andere onwelvoeglijke naamwoorden hielpen hem om daarmee om te gaan. Zo kan het dat Jackson door jarenlange training het woord het ene moment liefkozend aanwendt om vervolgens weer pisnijdig uit de hoek te komen. Iconisch is de quote uit Snakes On A Plane:

Bij The Huffington Post besloten ze tijdens deze komkommertijd om een compilatie te maken van alle keren dat Samuel Jackson een MF gebruikt in zin films. Dat zijn er 171 (!) geworden in 27 films. Pulp Fiction scoort hoog met 26 stuks, maar het is Jackie Brown waar Jackson piekt: liefst 37.

Voor wie dit aanstootgevend vindt: een Amerikaanse zender die niet gediend was van Jacksons stottertherapie in Snakes On A Plane maakte een gecensureerde versie van de beroemde scene, die vervolgens nóg populairder werd.

    • Philippus Zandstra