Wie krijgt een krediet, of hoe peuter je dat los? Dat weet jij

Management of money - vector illustration Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Financieringsspecialist
Bedrijf: Welten, een opleider en detacheerder in de financiële dienstverlening.
Wat opvalt aan de vacature: Je vult elke keer een andere rol in.

Wat doe je dan eigenlijk?

Je geeft advies op het gebied van de zakelijke kredietverlening. Met financiële kennis en ervaring kan je zowel de klant die op zoek is naar krediet, als de bank die kredieten verstrekt helpen. Daarbij maak je gebruik van onder andere op basis van risicoanalyses en rendementsberekeningen.

Meerdere rollen kunnen vervullen, dat is belangrijk. Twee rollen verdienen extra focus: aan de ene kant de financieringsaanvragen van bedrijven kunnen uitwerken, met als doel de verwezenlijking van een lening of krediet. En aan de andere kant beoordeel je de kredietwaardigheid van die bedrijven voor de bank, zodat op termijn rente en betalingsverplichtingen worden nagekomen.

Bij Welten wordt je ingezet bij verschillende banken en andere financiële instellingen die daarvoor de organisatie benaderen. De ene keer coach je bankmedewerkers hoe ze de kwaliteit van ondernemingsplannen kunnen beoordelen, de andere keer vervul je een bestaande functie in bij de organisatie die jou inhuurt.

Daarbij kan het om veel geld gaan. “Je behandelt vooral aanvragen van mkb tot grootzakelijk”, zegt manager Pieter-Bas van Ravenswaaij. Denk dus aan bedragen die variëren van tonnen tot miljoenen euro’s.

Wat verdient dat?

Tussen de 2.500 en 4.500 euro bruto per maand. Een auto van de zaak en een literatuurbudget, bedoeld om vakliteratuur of het FD te kunnen kopen.

Waarom zoeken ze iemand?

Welten ziet de vraag vanuit verschillende opdrachtgevers naar financieringsspecialisten toenemen.

Wat voor collega moet je zijn?

Een flexibele. En ja, die term wordt vaker gebruikt, maar het is in dit geval wel erg toepasselijk. “Want je vervult continue andere rollen bij andere organisaties”, zegt Van Ravenswaaij. Daarbij moet je ook een beetje stressbestendig zijn, want je komt altijd op een plek terecht waar iets aan de hand is, zegt hij. “Anders bellen ze niet.”

En het zou fijn zijn als je ervaring hebt met werken bij de Rabobank. Want daar komen de meeste aanvragen voor een financieringsspecialist vandaan. “Maar een breekpunt is het niet”, voegt Van Ravenswaaij er aan toe.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

De financiële sector heeft sterk aan imago ingeboet. Banken staan onder scherp toezicht. Welten heeft daarom een gedragscode opgesteld om integriteit en betrouwbaarheid te benadrukken. “Daarbij moet je ook een eed moet afleggen”, zegt Van Ravenswaaij. Bewust zijn van het feit dat je werkt in een sector die nauwlettend in de gaten wordt gehouden, is belangrijk.

Alle financiële instellingen hebben last van het imago en de recessie. Ook Welten had vorig jaar een minder jaar en zag de omzet met 2 procent dalen. Maar dat betekent ook dat er overal iets aan de hand is. En dat is synoniem aan werk voor jou.

    • Sam de Voogt