‘Vandaag meer dan 100 Palestijnen gedood bij acties Israël in Gaza’

Bij een lange reeks lucht- en grondaanvallen van Israël in Gaza zijn sinds vannacht al meer dan 100 Palestijnen omgekomen. Dat meldden de BBC en de Israëlische krant Ha’aretz vanmiddag op gezag van Palestijnse bronnen.

Palestijnen dragen het levenloze lichaam weg van een jongetje dat vanochtend is omgekomen bij een aanval van Israël op het stadje Khan Younis in Gaza.
Palestijnen dragen het levenloze lichaam weg van een jongetje dat vanochtend is omgekomen bij een aanval van Israël op het stadje Khan Younis in Gaza. Foto Reuters / Ibraheem Abu Mustafa

Bij een lange reeks lucht- en grondaanvallen van Israël in Gaza zijn sinds vannacht al meer dan 100 Palestijnen omgekomen. Dat meldden de BBC en de Israëlische krant Ha’aretz vanmiddag op gezag van Palestijnse bronnen.

Israël intensiveerde zijn militaire campagne in Gaza vannacht nadat premier Netanyahu gisteravond waarschuwde dat de operatie van Israël tegen Hamas nog lang kan duren. De Israëlische luchtmacht voerde vandaag volgens de BBC zeker 60 luchtaanvallen uit boven Gaza, die volgens een legerwoordvoerder de druk op Hamas moeten opvoeren.

Enige energiecentrale Gaza uitgeschakeld na beschietingen

Bij één van de aanvallen van vanochtend werd volgens het elektriciteitsbedrijf in Gaza de enige energiecentrale beschoten. Een brandstoftank zou geraakt zijn door twee granaten, waardoor de centrale moest worden uitgeschakeld. Directeur Mohammed al-Sharif van de centrale zei tegen persbureau Reuters dat de centrale definitief verloren is. Het Israëlische leger wilde nog niet op de berichten over de aanval op de centrale reageren.

Onder de dodelijke slachtoffers van de Israëlische aanvallen van vandaag zouden ook VN-medewerkers zijn, blijkt uit een tweet van Chris Gunness, een woordvoerder van de United Nations Relief and Works Agency (UNWRA):

Twitter avatar ChrisGunness Chris Gunness Reports coming in of more UNRWA staff members killed in #Gaza. Humanitarian workers paying intolerable price as r all civilians RT

Haaretz meldt dat onder de meer dan honderd Palestijnse doden vijf complete families zouden zijn. De families werden volgens bronnen in Gaza getroffen door bommen van het Israëlische leger in de steden Khan Yunis en Rafah.

Vanochtend en vanmiddag schoten Palestijnse militanten vanuit Gaza ook weer een reeks raketten op het zuiden van Israël af. Daarbij vielen geen gewonden.

Palestijnen zouden bereid zijn tot staakt-het-vuren

De internationale gemeenschap deed de afgelopen dagen vergeefse pogingen een tijdelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bewerkstelligen. Vanmiddag zei een hoge functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) dat alle Palestijnse groeperingen, inclusief Hamas, bereid zijn tot een staakt-het-vuren van 24 uur. Hamas zelf ontkende dat later. Een woordvoerder van Israël noemde de bekendmaking door de PLO-functionaris “niet serieus”.

Het Israëlische veiligheidskabinet komt vanavond om 19.30 uur Nederlandse tijd bijeen om de voortgang van de operatie in Gaza te bespreken.