Uit de hand gelopen kermis

Wie iemand ziet met een hanenkam die graag zijn sixpack toont, verwacht eerder een zanger van een punkband dan een organist. Cameron Carpenter is vastberaden het stoffige imago van zijn instrument bij te stellen. Op zijn cd If You Could Read My Mind speelt hij muziek uiteenlopend van Rachmaninov tot Gordon Lightfoot (de titeltrack). Dat doet hij op een zelf ontworpen elektronisch instrument waarin hij allerlei samples van orgels heeft verzameld, zodat hij de meest uiteenlopende klankkleuren kan mengen. Hij zet daarmee de Amerikaanse orgeltraditie voort, waarin de instrumenten nooit groot genoeg leken.

Zijn klankcombinaties zorgen voor een prettige vervreemding, al klinkt het soms ook als een uit de hand gelopen kermis. De Prelude van Bachs Eerste cellosuite mondt uit in een krankzinnige improvisatie, maar als Carpenter binnen de lijntjes kleurt, gaat het mis. In Bachs te snel ingezette Zesde triosonate lukt het hem niet alle stemmen te laten spreken.

    • Merlijn Kerkhof