Top Greenpeace in nauw door opstand stafleden

Staf vreest weglopen donateurs door gedrag management.

Voor de tweede keer binnen een week staat het management van milieuorganisatie Greenpeace tegenover woedende medewerkers. Dit keer verzet de internationale staf zich tegen het management van Greenpeace International.

De stafleden eisen in een brief, vanmorgen gepubliceerd op de website van de Volkskrant, het vertrek van internationaal directeur Kumi Naidoo. Hij zou kunnen aanblijven als ‘ambassadeur’, maar niet als leidinggevende.

Ook willen ze dat het management zich op het werk en privé meer gaat gedragen naar ‘de waarden van Greenpeace’, aanspreekbaar is voor het personeel en een transparanter beleid gaat voeren. Zo moet het afgelopen zijn met onduidelijke declaraties en moet het management duidelijk maken waar het mee bezig is en wat er bereikt is. Als laatste eisen de stafleden dat belangrijke veranderingen in salaris openbaar gemaakt worden.

„We hebben zolang moeten marchanderen met onze waarden en visie dat we nu moeite hebben onze eigen organisatie nog te herkennen”, schrijven ze. „Veel van de punten die nu ter discussie staan zouden allang opgelost kunnen zijn, maar de sfeer bij Greenpeace International remde veel stafleden zich uit te spreken.”

Afgelopen woensdag schreven ruim veertig campagnemedewerkers van Greenpeace Nederland al een brief aan het internationaal management. Ook zij bekritiseren de leiding omdat die zich niet zou houden aan de kernwaarden van de organisatie.

Directe aanleiding voor de brief van medewerkers van Greenpeace Nederland was de afhandeling van de affaire rondom Pascal Husting. Deze internationaal programmadirecteur pendelde per vliegtuig tussen zijn woonplaats in Luxemburg en het hoofdkantoor in Amsterdam. Ondanks de kritiek die dat intern en extern opleverde, bleef hij aan. „Je deed niet eens de moeite om excuses te maken in een e-mail”, schreven de campagnevoerders.

Het rommelt al langer bij Greenpeace. Vorig jaar werd bekend dat 3,8 miljoen euro aan geld van donateurs in rook was opgegaan na een riskante belegging. Volgens de stafleden had de affaire beter en sneller opgelost kunnen worden als het management daadkrachtig was opgetreden.

In beide brieven geven de medewerkers aan zich zorgen te maken over de steun van zowel leden als mensen die zich vrijwillig inzetten voor Greenpeace.

In de jongste brief eisen de medewerkers dat internationaal directeur Naidoo excuses maakt aan vrijwilligers en personeel voor het verlies van de donatiegelden en voor het reisgedrag van Husting.

Greenpeace wilde vanochtend nog niet reageren.