‘Tientallen doden bij geweld Chinese provincie Xinjiang’

De stad Kashgar in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang. Foto EPA/ How Hwee Young

Volgens Chinese staatsmedia zijn er tientallen mensen om het leven gekomen en vele anderen gewond geraakt bij geweld in de noordwestelijke regio Xinjiang. Opvallend is dat de aanval in Elixku in Shache gisterochtend al plaatsvond, maar dat er vandaag pas melding van is gemaakt. Xinjiang heeft steeds vaker te maken met gewelddadigheden, die worden toegeschreven aan Oeigoeren die strijden voor onafhankelijkheid.

Xinhua, het staatspersbureau, meldt volgens persbureau AP dat een groep met messen bewapende personen een politiebureau en verschillende regeringsgebouwen aanvielen in Elixku, waarna ze verder trokken naar een volgend dorp en daar burgers aanvielen en voertuigen verwoestten.

Onder de doden waren ook tientallen aanvallers. Zij werden doodgeschoten door de politie, schrijft AP.

‘Verdere escalatie voorkomen’

De BBC maakte vanochtend al melding van een aanval maandagochtend in Shache in Xinjiang en meldde een dodental van dertien op gezag van een regionale functionaris. Het is onduidelijk of de aanval in Yarkant, een dorp bij de grens met Tadzjikistan, deel uitmaakte van de reeks aanvallen waar Xinhua vanmiddag melding van maakte.

Het valt ook de BBC op dat er zo laat melding is gemaakt van de gewelddadigheden. Het suggereert dat China wellicht probeert verdere escalatie van de etnische en religieuze spanningen in het land te voorkomen.

De afgelopen maanden zijn er meerdere keren tientallen mensen gedood bij geweld dat volgens China het toedoen zou zijn van Oeigoerse separatisten. In mei werden nog minstens 31 mensen gedood toen twee auto’s dwars door een markt in de stad Urumqi reden en er explosieven werden gegooid. In maart kwamen 29 mensen om het leven bij een massasteekpartij op het treinstation van Kunming.

    • Frank Huiskamp