Tien miljoen euro schade door wolkbreuken van gisteren

Een fietser in een poncho trotseert de regen in Rotterdam. Noodweer veroorzaakte gisteren overlast in grote delen van het land. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De extreme regenval die gisteren over een groot deel van Nederland trok, heeft voor zeker tien miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars na een eerste schatting tegen persbureau Novum. Hierin is alleen schade van particulieren meegenomen.

Over de schade aan bedrijven of in de agrarische sector is nog niets te zeggen. “Dat is voor ons veel moeilijker te berekenen. Sowieso is de agrarische schade bijvoorbeeld pas na lange tijd zichtbaar”, aldus de woordvoerder.

Het verbond noemt het schadebedrag ‘fors’. Vergelijkbare wolkbreuken in combinatie met windstoten zorgden vorig jaar voor een half miljoen of hooguit twee miljoen schade. “En nu was echt alleen sprake van regen. We kunnen dus wel spreken van forse neerslagschade.”

Veel wateroverlast door hevige regenval

De wolkbreuken leidden op veel plekken tot wateroverlast. In sommige plaatsen zoals in Alphen aan den Rijn viel in twaalf uur tijd ruim twee keer de maandhoeveelheid aan regen. Normaal gesproken valt in de maand juli ruim 75 millimeter. Door de hevige regenval dreigde in Alphen een dijkdoorbraak, maar die kon door de brandweer worden voorkomen.

In de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Flevoland en Gelderland gold urenlang code oranje voor extreem weer. Het westelijk deel van de ring van Amsterdam was het grootste deel van de dag dicht voor verkeer. Op Schiphol hadden reizigers last van vertragingen door het noodweer.

Waterschappen druk bezig met afvoeren van het water

De gebieden die gisteren het zwaarst getroffen zijn door de hevige regenval, zijn de komende dagen druk bezig met de afvoer van water. De verschillende gemalen draaien op volle toeren en hebben extra pompen ingeschakeld, meldt persbureau Novum. Het waterschap Brabantse Delta denkt dat het nog wel even duurt voor het water weer een normaal peil bereikt.

In Amsterdam en omgeving is het waterpeil inmiddels al wel naar een ‘redelijk niveau’ gezakt. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft vannacht 28 noodgemalen ingezet om de wateroverlast te beperken.

Bekijk onze fotoserie over het noodweer van gisteren:

Mogelijk vanmiddag opnieuw fikse buien

Vanmiddag kunnen in het zuidoosten van het land opnieuw enkele onweersbuien ontstaan met hagel en lokaal veel neerslag. Voor Noord-Brabant en Limburg is code geel, dat staat voor gevaarlijk weer, afgekondigd.

Lees ook de reportage over het noodweer ’13 emmertjes water halen’ (€) in de nrc.next van vandaag.

    • Pim van den Dool