Schadevergoeding voor nog zeven weduwen uit Sulawesi

Kapitein Raymond Westerling op een vliegveld in Brussel. Kapitein Westerling staat symbool voor het harde optreden van de Nederlandse Speciale troepen in Nederlands-Indie na de Tweede Wereldoorlog. Foto ANP

Nog zeven weduwen uit Zuid-Sulawesi hebben een schadevergoeding van de Nederlandse Staat toegwezen gekregen voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van de standrechtelijke executies in het voormalige Nederlands-Indië. Dat hebben de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) en Hennis (Defensie, VVD) vanochtend geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar stapten zeventien weduwen naar de rechter om uitbetaling van een schadevergoeding af te dwingen. In de tussentijd kreeg één weduwe een schadevergoeding toegewezen. Met de toewijzing van een vergoeding aan zeven andere weduwen komt het totaal aantal toegekende claims nu op acht. Er zijn nog tien claims die op dit moment niet voldoen aan de voorwaarden, aldus de ministers. Indien de advocaat van deze groep weduwen aanvullende informatie geeft, worden deze claims opnieuw bekeken. In mei zijn nog elf nieuwe claims ingediend die op dit moment worden beoordeeld door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie.

Kabinet riep vorig jaar regeling in het leven

In augustus vorig jaar riep het kabinet een regeling in het leven die alle weduwen van strandrechtelijke executies door Nederlandse militairen tijdens de koloniale oorlog in Indonesië een schadevergoeding van 20.000 euro toezegt. In 2011 kregen een groep van tien weduwen uit Zuid-Sulawesi en een groep van tien weduwen uit het dorp Rawagede op Java al 20.000 euro schadevergoeding. Dat gebeurde na rechterlijke uitspraken waarin Nederland werd veroordeeld wegens onrechtmatig handelen jegens de weduwen.

Als een weduwe die zich gemeld heeft overlijdt, gaat haar claim niet automatisch over op haar kinderen. “Het zijn strikt persoonlijke vorderingen die niet vererven”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder. Dat is een cruciaal verschil met een lopende procedure voor de rechter. Wie sterft vóór de uitspraak, kan de zaak door nabestaanden laten voortzetten.

    • Pim van den Dool