Rutte belt president Oekraïne en uit zorgen over onderzoek

Rutte zondag tijdens een persverklaring over de vliegramp op het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Rutte zondag tijdens een persverklaring over de vliegramp op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Foto ANP / Valerie Kuypers

Premier Mark Rutte (VVD) heeft vanochtend telefonisch contact gehad met de Oekraïense president Porosjenko. Rutte is bezorgd over het feit dat de onderzoekers de rampplek van vlucht MH17 ook vandaag niet hebben kunnen bereiken, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Eerder vanochtend werd duidelijk dat het team van Nederlandse en Australische experts voor de derde dag op rij niet kan afreizen naar het gebied rond de rampplek. Er zijn nog te veel gevechten op en langs de route, aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie. Gisteren en eergisteren slaagde het team van experts er ook al niet in om het rampgebied te bereiken vanwege aanhoudende gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten.

Porosjenko zegt Rutte toe alles in het werk te stellen

Volgens Rutte gaat door het oponthoud kostbare tijd voor het bergen en repatriëren van de slachtoffers verloren. Rutte heeft er bij Porosjenko met klem op aangedrongen de vijandelijkheden te staken, om zo het humanitaire werk voor de nabestaanden mogelijk te maken. “President Porosjenko heeft minister-president Rutte verzekerd dat hij alles in het werk zal stellen om die toegang mogelijk te maken”, aldus de verklaring van de RVD. Rutte heeft later op de dag opnieuw contact met Porosjenko.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag opnieuw over de situatie in Oekraïne en de nasleep van de vliegramp. Bij het debat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) aanwezig. Tijdens het debat wordt het kabinetsbesluit besproken om geen gewapende militairen naar het oosten van Oekraïne te sturen om de rampplek veilig te stellen.

Volgens Rutte is het sturen van militairen te gevaarlijk, zei hij zondag na afloop van een ingelast kabinetsberaad. Wel wordt de huidige missie met ongewapende marechaussees uitgebreid. De Kamer steunt het kabinetsbesluit, maar bij de partijen bestaan wel veel zorgen over de veiligheid van de vooralsnog ongewapende forensische experts en marechaussees.

Negentien burgerdoden bij gevechten Oost-Oekraïne

Bij gevechten tussen het Oekraïense leger en de separatisten in Oost-Oekraïne werden sinds gisteren minstens 19 burgers gedood, meldt persbureau Reuters op gezag van lokale functionarissen. Onder de doden zouden tien kinderen zijn. Het regeringsleger is al een aantal dagen bezig aan een nieuw offensief tegen de separatisten, dat hen heeft teruggedrongen tot de omgeving van de grote steden Donetsk en Loegansk.