Rusland test raketten en schendt volgens VS nucleair verdrag

Archieffoto van Reagan en Gorbatsjov die mekaar de hand schudden na het ondertekenen van een nucleair verdrag om het aantal kernwapens terug te dringen in beide landen.
Archieffoto van Reagan en Gorbatsjov die mekaar de hand schudden na het ondertekenen van een nucleair verdrag om het aantal kernwapens terug te dringen in beide landen. Foto AP / Bob Daugherty

Volgens de VS test Rusland al sinds 2008 kruisraketten, waarmee het land een nucleair verdrag uit 1987 zou schenden. In een verklaring noemde de Amerikaanse regering dit een “zeer serieuze zaak”, schrijft persbureau AP.

De bevindingen worden vandaag gepubliceerd tezamen met een jaarlijkse rapportage van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de naleving van wapenverdragen. De VS hebben eerder hun zorgen uitgedrukt over mogelijke schendingen van nucleaire verdragen, maar dit is de eerste keer dat het land openlijk Rusland beschuldigt van schendingen.

Het nucleaire verdrag werd destijds getekend tussen toenmalig president Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov en betrof kruisraketten en middellange afstandsraketten met een bereik tussen de 480 kilometer en 5470 kilometer. De beide landen sloten in 2011 nog een nieuw START-verdrag waarbij ze het aantal kernwapens zouden terugdringen met meer dan 1550 in 2018.

Aantijgingen vergroten spanningen tussen landen

De beschuldigingen komen op een moment waarop de relatie tussen de VS en Rusland al onder druk staat. De VS beschuldigt Rusland al van het bewapenen van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne. De VS en de EU werden het gisteravond eens over een reeks nieuwe sancties tegen Rusland.

Het is nog niet bekend om welke personen of bedrijven het gaat, maar vermoedelijk zullen mensen uit de kring rondom Poetin getroffen worden door de sancties. De lijst wordt vandaag of morgen bekendgemaakt.