Sekssatelliet met gekko’s terecht

De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft sinds afgelopen zaterdag weer contact met zijn ‘gekkoseks-satelliet’ de Foton-M4. Foton-M4 werd 19 juli gelanceerd vanuit Kazachstan voor een 60-daagse missie, maar de communicatie met het tuig ging dezelfde dag verloren.

Het was dus even onbedoeld extra spannend voor de vijf hagedissen die participeren in het Gekko-F4-experiment. De gekko’s – vier vrouwtjes en één mannetje – zijn in de ruimte voor een studie naar het effect van microzwaartekracht of gewichtloosheid op hun seksleven en ontwikkeling. Hiertoe bevat de biosatelliet een miniatuur gekko-Big Brotherhuis vol systemen die de ventilatie, temperatuur, licht en afvalafvoer regelen. Camera’s houden alles in de gaten, niet alleen de seks maar ook de eventueel resulterende gekko-eitjes, die naar verwachting uitkomen na 40 dagen. Wetenschappers zijn zeer benieuwd naar het verloop van deze kosmische gekko-geboortes.

Mochten we ooit Mars willen koloniseren, dan is het van belang om een beter beeld te krijgen van voortplanting in de ruimte. Kosmische straling kan het risico op kanker en onvruchtbaarheid bij een ongeboren kind bijvoorbeeld verhogen. En door de gewichtsloosheid is het mogelijk dat een bevruchte eicel zich niet goed nestelt in de baarmoeder.

    • Tamar Stelling