Zwaarste nacht in Gaza sinds begin gevechten - Rode Kruis opent gironummer

Rook boven de haven van Gaza-stad. De Gazastrook werd afgelopen nacht zwaar onder vuur genomen. Foto EPA / Oliver Weiken

Gaza beleefde afgelopen nacht de zwaarste nacht sinds de gevechten tussen Israël en Hamas een paar weken geleden begonnen. Israël bestookte Gaza met tanks, artillerie en vliegtuigen tientallen doelen, waaronder het huis van Hamas-leider Haniyeh.

Daar was volgens zijn zoon echter niemand thuis. Ook een media- en een overheidsgebouw werden geraakt, schrijft persbureau AP. Bij de beschietingen kwamen volgens het Rode Kruis aan Palestijnse zijde vijf mensen om het leven, waaronder drie kinderen. Bij een vuurgevecht bij een tunnel in de buurt van Nahal Oz zouden vijf Israëlische soldaten ziijn omgekomen.

Update 10.00 uur: Het Israëlische leger heeft vanochtend met tanks een energiecentrale in de Gazastrook beschoten, meldde het elektriciteitsbedrijf vanochtend volgens persbureau AP. Een brandstoftank zou geraakt zijn door twee granaten, waardoor de centrale moest worden uitgeschakeld. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers. Het Israëlische leger wil nog niet reageren.

De Israëlische premier Netanyahu waarschuwde gisteravond al voor een nieuwe fase in de gevechten. Hij zei tijdens een persconferentie dat Israël voorbereid moet zijn op “een langdurige campagne” in Gaza. Ook vanuit Gaza werden raketten afgeschoten.

VN bezorgd over pamfletten

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon is bezorgd wegens meldingen dat Israël pamfletten boven het noorden van de Gazastrook zou strooien waarin inwoners worden opgeroepen om hun huis te verlaten en naar Gaza-stad te evacueren. In een verklaring zegt hij:

“Als dit waar is, zou het de druk op hulpverleners en burgers hier nog verder vergroten, terwijl ze de laatste dagen al zo geleden hebben. De VN heeft in Gaza niet genoeg middelen om deze toestroom van vluchtelingen aan te kunnen.”

Rode Kruis dringend geld nodig voor hulp in Gaza

Het Rode Kruis opent een gironummer voor de slachtoffers van het geweld in Gaza. De hulporganisatie heeft geld nodig voor onder meer medicijnen en vraagt Nederlanders om een bijdrage te doneren op giro 7244.

Het Rode Kruis spreekt van een ‘alarmerende humanitaire situatie’ in de Gazastrook. Het aanhoudende geweld tussen Israël en Hamas heeft aan zeker duizend mensen het leven gekost. In een verklaring schrijft de organisatie:

“Het aantal doden en gewonden als gevolg van de bombardementen en het recente grondoffensief stijgt schrikbarend hard.”

Duizenden anderen raakten gewond en meer dan tweehonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij worden opgevangen in leegstaande gebouwen en hebben volgens het Rode Kruis dringend ondersteuning nodig. Het Rode Kruis zegt 25 miljoen euro nodig te hebben voor medicijnen, reparatie van ambulances, brandstof, en huishoudelijke producten voor mensen die het geweld ontvlucht zijn.

Oproep respecteren humanitair oorlogsrecht

Het Rode Kruis schrijft vandaag ook dat twee vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan recent zijn omgekomen tijdens het werk. Drie anderen raakten gewond, in totaal zijn 33 vrijwilligers van de organisatie gewond geraakt sinds het begin van het grondoffensief. Ook is een kliniek beschadigd geraakt. De organisatie roept dan ook op tot het respecteren van het humanitair oorlogsrecht waarbij medisch personeel en medische faciliteiten moeten worden ontzien.

    • Anouk Eigenraam