Rebellen ontkennen dreigement OVSE te weren van rampplek

Een pro-Russische rebel houdt een konvooi van de OVSE tegen in het rampgebied. Foto ANP/Pierre Crom

Er is helemaal geen sprake van dreiging aan het adres van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om haar de toegang tot het rampgebied van vlucht MH17 te ontnemen, zei vicepremier van de ‘Volksrepubliek Donetsk’ Andrei Poergin vanavond. Ook de OVSE ontkende het bericht al.

Twitter avatar crusoes Simon Kruse Vice-PM Purgin denies that separatists are halting cooperation with OSCE. Says he will have meeting with OSCE tonight.

Eerder vandaag meldde persbureau Reuters op basis van een gemailde verklaring van diezelfde ‘Volksrepubliek Donetsk’, eenzijdig uitgeroepen door de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, dat de rebellen de OVSE-waarnemers wilden weren, omdat ze “niet neutraal” te werk gaan en “in het belang van Oekraïne” handelen en “gecontroleerd” worden door de Verenigde Staten.

Missiehoofd van de OVSE Alexander Hug ontkende al dat er sprake was van een conflict en zei dat er vanavond nog een gesprek met de rebellen gepland stond.

Nieuwsuur-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens:

Twitter avatar marijndt marijndt BREKEND.OVSE-missie hoofd Hug ontkent dat rebellen samenwerking opschorten. ‘Vanavond gewoon ontmoeting met ze’.Wil morgen weer nr crashsite

Hevige gevechten in gebied

In het gebied rondom de rampplek wordt sinds een paar dagen hevig gevochten tussen het Oekraïense leger en de rebellen. De toegang tot de rampplek is daardoor zeer beperkt. Een groep forensisch experts uit Nederland kon vandaag voor de derde keer niet het gebied in wegens de gevechten.

President Porosjenko van Oekraïne heeft vandaag aan premier Rutte beloofd om mee te werken aan een veilige toegang tot het gebied. Vanuit de Tweede Kamer kwam steeds meer kritiek op de Oekraïense autoriteiten nadat het leger een offensief inzette tegen de rebellen in het rampgebied, waardoor de rampplek tot nu toe onbereikbaar was.

    • Philippus Zandstra en Frank Huiskamp