Tech

Rare moedervlek? Test ’m zelf met een handig appje

Foto SkinVision

Even inzoomen met de camera van mijn telefoon op mijn rechterbeen. Klik. Analyze. Ik speel met SkinVision, een Nederlandse app die moedervlekken analyseert. Je fotografeert de vlek met je smartphone en de app kijkt met slimme algoritmes naar de vorm en de groei van het weefsel. Binnen een paar seconden weet je of de moedervlek high risk is of niet.

Ik heb een licht ontvlambare huid, ik moet mijn talrijke sproeten goed in de gaten houden. De meeste blijven klein en rond, maar sommige worden opeens actief. Ze groeien, jeuken of verkleuren. Zo’n actieve moedervlek kan een melanoom worden, een kwaadaardige tumor waar per jaar zo’n 800 mensen aan overlijden. SkinVision kan me helpen om al die vlekjes in de gaten te houden, zodat ik niet bij elke verandering naar de huisarts hoef te rennen.

Er zijn veel medische apps in omloop, vaak van bedenkelijke kwaliteit. Maar van SkinVision hebben dermatologen in het LUMC in Leiden gezegd dat hij behoorlijk betrouwbaar is. Van 92 procent van de melanomen die door de dermatoloog werden behandeld, had de app gezegd dat-ie er zorgwekkend uitzag. (Hoe vaak de app onterecht een moedervlek als gevaarlijk defineert, is onbekend. En het ging in het onderzoekje om 195 stuks in totaal – nogal weinig.) Maar vooruit, als de dokter het zegt.

Klik. Analyze. Code rood!

Met een abonnement van 2,69 euro per maand kun je onbeperkt moedervlekken analyseren en rubriceren. Op de FairPhone met Android werkt de app overigens belabberd, op de iPhone is het prima.

Ik ga aan de slag in de avonduren. Low risk, low risk, medium risk. Niks aan de hand. Maar in het zonlicht is SkinVision strenger. Klik. Analyze. Code rood! Bel de huisarts! Op mijn rechterbeen zit een potentieel gevaarlijke moedervlek.

Ik braaf naar de huisarts, die de moedervlek bekijkt. Ze is niet gealarmeerd over deze vlek, wel over het vlekje ernaast, dat volgens de app geen risico zou lopen. Hou ze allebei maar in de gaten, zegt ze.

Wat nu? Vertrouwen op de arts of vertrouwen op de app en zeuren om een doorverwijs naar de dermatoloog? Dilemma. Ik durf niet met m’n smartphone te gaan zwaaien, en ook niet om een verwijzing te vragen. Dus controleer ik de vlekken zelf. Maar ik weet nu wel op welke ik extra goed moet letten.

    • Carola Houtekamer