‘Hamas wijst staakt-het-vuren af: eerst eisen inwilligen’

Een Palestijnse man en een meisje zijn gewond geraakt bij Israëlische luchtaanvallen en wachten buiten het ziekenhuis in Khan Yunis in Gaza. Foto AFP/ Bilal Telawi

Meerdere keren vandaag leek er sprake van een akkoord dat een nieuw staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas mogelijk zou maken, maar vanavond heeft Mohammed Deif, de leider van de militaire vleugel van Hamas, gezegd dat een bestand er pas komt als de eisen van de beweging worden ingewilligd.

Deif zei dat in een audioboodschap die werd uitgezonden door Hamas-zender Al-Aqsa TV, schrijft persbureau AP. Hamas’ belangrijkste eis is dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft, die in 2007 werd ingesteld. Daarna zal het pas stoppen met de raketbeschietingen op het land.

Eerder vanavond was er al onduidelijkheid over een mogelijk bestand. Een Israëlische tv-zender bracht op gezag van een hoge functionaris naar buiten dat alle partijen akkoord zouden zijn met een bestand voor onbekende tijd, maar trok dat bericht later weer in.

Vanmiddag zei een hoge functionaris van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) dat alle Palestijnse groeperingen, inclusief Hamas, bereid zouden zijn tot een staakt-het-vuren van 24 uur. Hamas zelf ontkende dat toen later. Een woordvoerder van Israël noemde de bekendmaking door de PLO-functionaris “niet serieus”.

Maar er werden wel degelijk pogingen gedaan om een bestand te bewerkstelligen, schreef Barak Ravid, journalist voor de Israëlische krant Haaretz, eerder deze avond:

Twitter avatar BarakRavid Barak Ravid 2nd Israeli official tells me Egypt still trying to get ceasefire agreement but it’s not there yet

Vergadering veiligheidskabinet uitgesteld

Het Israëlische veiligheidskabinet zou vanavond bijeenkomen om te praten over de voortgang van de situatie in Gaza, maar die bijeenkomst is volgens Haaretz-journalist Ravid uitgesteld tot morgenmiddag 14.00 Israëlische tijd, 13.00 uur Nederlandse tijd:

Twitter avatar BarakRavid Barak Ravid Israeli security cabinet meeting was postponed from this evening to tomorrow at 14:00 in Tel-Aviv

Kerry: Israël vraagt VS te hulp

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Israël gevraagd aan de Verenigde Staten om een bestand in Gaza te bewerkstelligen, schrijft persbureau AFP. Hij zei gisteravond met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te hebben gesproken.

Dat wordt echter weer ontkend door zijn functionarissen dicht bij Netanyahu. Die zeggen dat het Kerry was die een staakt-het-vuren verzocht, niet hij:

Twitter avatar BarakRavid Barak Ravid Senior official in the PMO: “Netanyahu told Kerry last night the operation in Gaza is necessary for the security of Israel & will continue”

Veel Palestijnse doden

Bij een lange reeks lucht- en grondaanvallen van Israël in Gaza zijn sinds vannacht al meer dan 100 Palestijnen omgekomen. Dat meldden de BBC en Haaretz vanmiddag op gezag van Palestijnse bronnen.

Israël intensiveerde zijn militaire campagne in Gaza vannacht nadat premier Netanyahu gisteravond waarschuwde dat de operatie van Israël tegen Hamas nog lang kan duren. De Israëlische luchtmacht voerde vandaag volgens de BBC zeker 60 luchtaanvallen uit boven Gaza, die volgens een legerwoordvoerder de druk op Hamas moeten opvoeren.

In totaal zijn er bij de huidige escalatie van het conflict volgens AFP al 1.190 Palestijnen om het leven gekomen en 56 Israëliërs, onder wie 53 soldaten.

    • Frank Huiskamp