Oud-minister Curaçao in hongerstaking wegens detentie

George Jamaloodin (tweede links) bij zijn beëdiging als parlementariër in 2010. Oud-premier Gerrit Schotte (midden). Foto Prince Victor

George Jamaloodin, oud-minister van Financiën op Curaçao en verdacht van betrokkenheid in de moordzaak Helmin Wiels, is afgelopen zaterdag in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn slechte detentieomstandigheden.

Dat maakte zijn advocaat, Chester Peterson vandaag bekend, meldt persbureau Novum. Jamaloodin werd vorige week aangehouden en zit sindsdien vast in het politiecellencomplex bij Barber. Jamaloodin was lid van de partij MFK, de partij van Gerrit Schotte, de voormalig minister-president van Curaçao. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven tot de moord. Een andere verdachte in deze zaak, Luigi Florentina, pleegde vorig jaar zelfmoord in het politiecelcomplex Barber.

Volgens zijn advocaat heeft het hoofd van het politiecellencomplex de situatie daar zelf als onmenselijk en ongeschikt gekwalificeerd. In een persverklaring waarschuwt de advocaat de overheid, de recherche en het OM straks niet ook Jamaloodins bloed op hun geweten te hebben. Van een eerlijk onderzoek en proces zou volgens Peterson geen sprake zijn. Het onderzoek zou politiek gestuurd zijn door de huidige premier van Curaçao, Ivar Asjes.

Wiels, voorheen de leider van onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano in Curaçao, werd op 5 mei vorig jaar doodgeschoten. Voor de moord zitten nu vier mensen vast; een 37-jarige Curaçaoënaar Elvis K. bekende in april dat hij de moord had gepleegd. Een van de verdachten zei Wiels te hebben vermoord in ruil voor geld, maar noemde geen opdrachtgever. Twee andere verdachten zijn inmiddels overleden.

    • Anouk Eigenraam