Ondanks alles

foto Mahmud Hams / AFP

Er is even tijd om te kunnen spelen in Jabalia in het noorden van de Gazastrook. Deze kinderen spelen in hun mooiste kleren, het was tenslotte Suikerfeest. De meesten zullen voor het eerst oorlog meemaken. Afgezien van één jongetje bovenin, vinden ze het reuzenrad al eng genoeg.

Het Suikerfeest, de viering van het einde van de Ramadan, kon niet voorkomen dat er opnieuw doden vielen. Op een speelplaats in een park in vluchtelingenkamp Shati, in hetzelfde gebied, werden tien mensen gedood. Onder hen negen kinderen die daar aan het spelen waren. Israël en Palestina ruziën nu over wie daarvoor verantwoordelijk is.

En niet ver van dit reuzenrad, aan de rand van het vluchtelingenkamp van Jabalia, kwam dezelfde dag een jongetje van vijf om, toen hij aan het spelen was met zijn neefjes.