Obama kondigt nieuwe sancties tegen Rusland aan

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn persverklaring over nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland.
De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn persverklaring over nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. Foto AP/ Manuel Balce Ceneta

Eerder vandaag werden de EU-lidstaten het eens over strengere, sectorale sancties tegen Rusland, vanavond kondigde ook Obama namens de VS nieuwe sancties aan vanwege het conflict in Oekraïne. De sancties treffen “belangrijke sectoren van de Russische economie”.

De VS richt zijn pijlen op de Bank van Moskou, de Russische Landbouwbank en de VTB Bank, schrijft persbureau AP. Op de sanctielijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën staat ook United Shipbuilding Corp., een scheepsbouwer uit Sint-Petersburg.

‘Zwakke economie wordt zwakker’

“Als Rusland zo doorgaat, zullen de kosten voor het land blijven stijgen”, zei Obama. Rusland krijgt de nieuwe sancties opgelegd, omdat het de separatisten in het oosten van Oekraïne blijft steunen.

“Ruslands acties in Oekraïne en de sancties die we het land al hebben opgelegd maken van een zwakke Russische economie een nog zwakkere. De grote sancties die we vandaag aankondigen zullen de druk op Rusland blijven opvoeren, inclusief de kompanen en bedrijven die Ruslands illegale handelen in Oekraïne steunen.”

De laatste ronde sancties van de VS kwam op 17 juli. Die troffen onder andere Rosneft, de grootste olieproducent van het land en Novatek, de op een na grootste gasproducent. Ook de bank Gazprom en wapenfabrikant Kalashnikov waren een doelwit van sancties.

Strenge sancties EU

De EU-lidstaten kwamen eerder vandaag een nieuwe uitbreiding van sancties overeen. Voor het eerst worden nu niet alleen personen of ‘entiteiten’ getroffen, maar hele sectoren. Het gaat om sancties die gericht zijn tegen de oliesector, de wapenindustrie en zogenaamde dual use-goederen, producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, schrijft persbureau Reuters.