Nederland sluit ambassade in Tripoli

Een oliedepot staat in brand, nabij Tripoli. Foto ANP/STR

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat de ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli vandaag is gesloten. De sluiting volgt op het aanhoudende geweld in de stad.

De vijf medewerkers van de ambassade zijn inmiddels naar buurland Tunesië gereisd, vanwaar zij naar Nederland zullen vliegen.

VS hebben ook al ambassade gesloten

Dat de ambassade dicht ging, werd dit weekend al bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep Nederlanders in het land toen al op om te vertrekken.

Om de zeventig aanwezige Nederlanders in Libië nog te helpen met hun evacuatie bleef de ambassade nog even open. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er echter geen hulpverzoeken geweest. Wanneer de ambassade weer wordt geopend, is nog niet bekend.

Eerder sloten de VS al de ambassade in Tripoli nadat het geweld in het land oplaaide. Een islamistische militie uit de West-Libische stad Misrata vecht tegen de anti-islamistische Zintanbrigade. De gevechten vinden vooral plaats rond het vliegveld van Tripoli. Door de gevechten brak gisteren een enorme brand uit bij een olieopslag vlakbij Tripoli.

Nederlanders worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht om te vertrekken, maar sommige Nederlandse families willen juist naar Libië reizen. NRC Handelsblad schrijft daar vandaag over: ‘De familie Riemens wil juist terug naar Libië’ (€)

    • Philippus Zandstra