Racistische Sterling moet LA Clippers nu echt verkopen

Donald Sterling Foto AP

Hij is zijn kindje kwijt. Na een eigenaarsschap van 33 jaar moet Donald Sterling basketbalploeg Los Angeles Clippers verkopen. Niet uit eigen wil, maar op rechterlijk bevel. Een beslissing die de club in handen brengt van voormalig Microsoft-baas Steve Ballmer, die de club overneemt voor twee miljard dollar. Een recordbedrag voor een NBA-team.

Toch wilde Sterling de verkoop blokkeren. De man die enkele maanden geleden in opspraak raakte wegens racistische uitingen aan het adres van zijn spelers, is gedwongen door zijn ex-vrouw Shelly. Zij bezit de helft van het team en wilde ervanaf sinds haar man wereldwijd wordt verguisd wegens racisme.

Het gevolg was gisteren te aanschouwen in een rechtbank in Los Angeles. Daar stonden de voormalige wederhelften recht tegenover elkaar, hoewel Sterling zelf niet aanwezig was en het woord overliet aan zijn advocaat, die betoogde dat de eigenaar erin wordt geluisd door zijn ex-vrouw.

In de zaak heeft zij de rechtbank erop gewezen dat haar 80-jarige ex-man lijdt aan Alzheimer. Oftewel: Sterling is niet meer in staat een ploeg als de Clippers te besturen. De club zou in een neerwaartse spiraal belanden. Sponsors zouden zich terugtrekken, spelers zouden opstappen en de coach zou de club de rug toekeren.

Aanvankelijk ging Sterling akkoord met een verkoop, maar het bod van twee miljard dollar weigerde hij. Ter kennisgeving: zelf heeft de voormalige advocaat de Clippers voor 12.5 miljoen dollar gekocht ruim dertig jaar geleden.

Met dat bedrag in zijn achterhoofd koste het de rechter weinig moeite om de aanwezigen te overtuigen dat het bod van Ballmer alleszins schappelijk was. Hij schaarde zich achter Shelly Sterling, die haar advocaat huilend in de armen vloog na de zitting. „Ik kan niet geloven dat het voorbij is”, zei ze. „Dit is het beste.”

Donald Sterling denkt daar dus anders over. Hij gaat nu in beroep, want één ding weet hij zeker: zijn vrouw heeft onder één hoedje gespeeld met de artsen die bij hem Alzheimer constateerden. Het is een bitter standpunt van een man die nu eindelijk lijkt buitengesloten van de NBA. Precies wat zijn tegenstanders graag zien. Zo’n man past volgens hen niet in de sportwereld. Vond dus ook de rechter.