Morrissey’s paukenslagen

De Britse zanger Morrissey heeft twee uitzonderlijke kwaliteiten: zijn jodelachtige stem – vroeger hoog, nu met bronzen ondertoon – en zijn songteksten. Een blik op de titels is doorgaans genoeg om de hand van de meester te herkennen, zoals nu de naam van de nieuwe cd, of een nummer als Kick The Bride Down The Aisle. De teksten zijn vol pathos, met vaak een hint van zelfspot. Zijn melodieën kleurde hij met romantische lyriek. Morrissey kwijnend, Morrissey smachtend of Morrissey jubelend, dat was vertrouwd. Maar de nieuwe, tiende solo-cd World Peace Is None Of Your Business klinkt minder soepel. Storend is de grootsheid: de muziek wordt gedomineerd door pauken, orkest en koorzang in plaats van gitaar, alsof Morrissey een mannelijke Shirley Bassey wil zijn. Maar Morrissey blijft een intrigerende popster. De tekst van uitschieter I’m Not A Man heeft de vertrouwde omgekeerde bravoure als hij zich vergelijkt met ‘echte mannen’ als Picasso. Maar het strenge The Bullfighter Dies is flauw: ‘Gaga in Malaga, ill in Seville’.

    • Hester Carvalho