Lobbyen voor lekker ruikende varkens

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Chabasiet: het wondermiddel tegen stinkende varkens. 


Wie: Consultant Eric Kunnert.

Parma 1998. Náuwelijks toeristen in de anders zo populaire Italiaanse provincie. Eric Kunnert heeft zijn ogen tot spleetjes geknepen en laat een lange stilte vallen. Dan: “Er was helemaal niemand dat jaar. De lokale autoriteiten maakten zich enorme zorgen over de inkomsten die hierdoor zouden teruglopen. Echt, er was geen kip.” Hoe dat kwam? Het stonk er. Ontzettend. Half fluisterend: “Naar varkensstront. Afkomstig van de omliggende varkensboerderijen.”

En toen was daar Elio Passaglia. Kunnert neemt een slok van zijn koffie. De Fransman gaat rechtop zitten. “Deze Italiaanse onderzoeker van de Universiteit van Modena, kwam met het volgende” - opengesperde ogen, een wijds armgebaar - “chabasiet!”

De oplossing: vulkaansteen

Dit mineraal komt uit Toscaans vulkaansteen en bleek de oplossing voor de stankoverlast. De ammoniaklucht zou direct verdwijnen wanneer de tot poeder vermalen steen zou worden uitgestrooid over de varkensmest. Nadat Passaglia dit had aangetoond, werden de Italiaanse boeren direct verzocht het wonderpoeder te mixen met het voer van de beesten. De stank verdween; de toeristen kwamen terug.

Consultant Eric Kunnert van EK Consult lobbyt wat af voor het Franse bedrijf Nitracure dat de chabasiet in Nederland aan de man wil brengen. Dat gaat op zich best aardig, zegt hij. Kunnert duikt in zijn tas, haalt een mapje tevoorschijn. Stencils vol formules die hij gebruikt om zijn wondermiddel aan te prijzen, een kosten-baten-tabel die laat zien dat de chabasiet zorgt voor een daling in de voederkosten. The Guardian wijdde een artikel aan zijn mestmiddel, Le Monde ook.

Er wordt serieus over gepraat, vertelt Kunnert trots. Nu de belangrijke spelers binnen Nederlandse mestbusiness nog. De Nederlandse Vakbond Varkenshouders is in elk geval al geïnteresseerd, vertelt hij. “Alleen NEVEDI werkt nog wat tegen.” De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie. Die is gewoon nog wat behoudend, zegt Kunnert.

En de varkens voelen zich beter

Nergens voor nodig, vindt hij. “Chabasiet maakt een einde aan de ammoniaklucht, én reduceert daarnaast de hoeveelheden nitraat en fosfaat in de mest. Die zijn zeer schadelijk.” Vandaar het uitstrooi-quotum dat is ingesteld voor boeren. “Het mestoverschot wordt nu naar Duitsland verscheept, wat erg veel geld kost. Daar wordt het uitgestrooid, net over de grens. Dit zou straks dus niet meer hoeven.”

Hij maakt een aantekening op een vel papier. De Partij voor de Dieren - díe zou hij nog kunnen benaderen. Wedden dat hij die geïnteresseerd kan krijgen in zijn chabasiet? Wie niet eigenlijk. Als consultant doet hij niet anders dan ‘overtuigen-overtuigen-overtuigen’. En hij adviseert Nederlandse bedrijven die zakendoen in Frankrijk. Een vak apart, vertelt hij. Maar goed, nu eerst die varkens. Die zullen zich dankzij de chabasiet trouwens veel beter gaan voelen. Dat weet hij gewoon. Nog een aantekening. Dat moet hij straks natuurlijk niet vergeten te melden aan Marianne Thieme.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken