Koeman ziet ene na de andere speler vertrekken bij The Saints

De nieuwe ploeg van trainer Ronald Koeman raakt door het succes vrijwel de gehele selectie kwijt.

Onbewust vatte de enthousiast twitterende Ronald Koeman gisteren met een tweet goed de situatie bij zijn nieuwe club Southampton samen.

„Ready for training”, was te lezen op de twitterpagina van Koeman. De foto die hij erbij plaatste was van een leeg trainingsveld.

De grap dat Southampton ook geen spelers meer over heeft om mee te trainen was snel gemaakt. De club raakt de laatste weken de ene na andere topspeler kwijt.

The Saints waren vorig seizoen de verrassing van de Premier League en eindigden als achtste, de hoogste klassering in de geschiedenis van de club, één plekje achter Manchester United.

Dat is ook de topclubs in de Premier League opgevallen, want alle betrokkenen bij het grote succes van afgelopen seizoen worden weggekocht.

Het begon met de Argentijnse trainer Mauricio Pochettino, die in mei bekendmaakte te vertrekken naar Tottenham Hotspur. Ronald Koeman werd als vervanger gehaald van Feyenoord en nam zijn broer Erwin mee als assistent.

Bij zijn aanstelling zal Koeman ongetwijfeld te horen hebben gekregen dat er belangstelling bestaat voor veel spelers, maar dat het zo’n vaart zal lopen zal ook hij niet hebben gedacht.

De laatste weken vertrokken Adam Lallana, Rickie Lambert en Dejan Lovren naar Liverpool en Luke Shaw naar Manchester United. Maandag werd bekend dat ook de talentvolle verdediger Calum Chambers vertrekt, naar Arsenal. Daarnaast staan spits Jay Rodriguez en middenvelder Morgan Schneiderlin in de belangstelling van Tottenham Hotspur.

Het is een uittocht van spelers die zijn gelijke niet kent. Natuurlijk raken kleine, succesvolle clubs vaker spelers kwijt, maar zoveel in één transferperiode is een unicum.

Koeman heeft vooralsnog twee vervangers gehaald voor het vertrokken vijftal. Graziano Pèlle komt over van Feyenoord en Dusan Tadiç van FC Twente.

Southampton heeft door de transferinkomsten (om en nabij de 150 miljoen euro) voldoende te besteden, maar lijkt vooralsnog af te wachten met nieuwe versterkingen.

De club wordt geroemd om de sterke jeugdopleiding, waar spelers als Theo Walcott en Gareth Bale hun opleiding hebben genoten. Wellicht vertrouwt de club nu ook op de jeugd.

Hoe dan ook is het voor Ronald en Erwin Koeman een onrustig begin van hun nieuwe avontuur in de Premier League. Op zijn twitteraccount vragen supporters van Southampton aan Koeman of de club dit seizoen wel in staat zal zijn elf spelers op te stellen. Koeman zal het zich ongetwijfeld ook afvragen.