Kinderen in Gaza en soldaten Israël dood

Na een relatief rustig weekeinde is er gisteren en vannacht in en rond de Gazastrook opnieuw zwaar gevochten tussen het Israëlische leger en Hamas. Aan Israëlische zijde kwamen zeker tien militairen om het leven. Het totale aantal gesneuvelde militairen is nu 53. In Israël stierven de afgelopen drie weken ook drie burgers.

Aan Palestijnse kant kwamen gisteren en vannacht zeker vijftig mensen om het leven. Het dodental in Gaza ligt nu boven de 1.100. Volgens de VN is driekwart van de slachtoffers burger en een kwart kind. Bij een aanslag op een speelplaats in vluchtelingenkamp Shati werden gisteren twee volwassen en acht kinderen gedood. De Palestijnen houden Israël verantwoordelijk. Volgens Israël is de speelplaats geraakt door een Palestijnse raket die te vroeg neerkwam.

Israël viel vannacht zeker 150 doelen aan. Honderdduizenden burgers in het noorden en oosten van de Gazastrook zouden waarschuwingen hebben ontvangen van het Israëlische leger om hun huizen te verlaten, omdat hun buurten doelwit zijn. Zeker 167.000 Palestijnen zitten al in opvangcentra van de VN.

De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren in een televisietoespraak dat de Israëlische bevolking zich moet voorbereiden op een „verlengde campagne”, die niet afgelopen is voor alle tunnels van Gaza naar Israël zijn vernietigd. Een wapenstilstand zou volgens de premier alleen mogelijk zijn in combinatie met afspraken over demilitarisering van Gaza.

VN-secretaris generaal Ban Ki-moon zei gisteren in New York dat hij de onwil van beide partijen om tot een oplossing te komen betreurt. „Het is een kwestie van politieke wil”, aldus Ban. „Israëlische en Palestijnse leiders moeten humaniteit tonen.”