Kijken: de koning der drukkunst woont in Santa Monica

Schermafbeelding uit de korte film.

Letters. Hij houdt van letters. Handgeschreven, met de hand gezet en gedrukt. Loden letters, ronde letters, vierkante letters. De redenering van Kevin Bradley is als volgt: alle ideeën zijn terug te voeren op de taal. En dat is weer terug te voeren op, juist ja, letters.

In Santa Monica bij Los Angeles heeft hij zijn zelfbenoemde eilandje in de wildernis, zijn kerk van het lettertype, zoals de titel van deze korte documentaire luidt. Daar drukt hij posters en maakt hij inkttekeningen, die hij verkoopt aan toevallige voorbijgangers of liefhebbers. Nog nooit heeft hij geadverteerd.

“Onze taal en onze structuren wereldwijd zijn allemaal gebaseerd op het communiceren van gedachten en ideeën. Als je dat ontleedt, kom je uit bij de lettervorm. En die kun je op miljoenen manieren ontleden; zo kom je uit bij miljoenen stijlen. (…) Letters zijn puur, ondanks hun imperfecties. Dat is wat ik er mooi aan vind.”

    • Mirjam Remie