Kijken: Canadees stel vaart dicht bij een ijsberg. Dan stort hij in

Wanda Stead wordt ongetwijfeld nog steeds ‘s nachts badend in het zweet wakker bij de gedachte aan een recente boottocht met haar man. De Canadese vrouw filmde een ijsberg in de Bay of Exploits in de provincie Newfoundland, toen deze opeens instortte. Een filmisch tafereel, niet in de laatste plaats vanwege het oorverdovende angstgekrijs van Stead.

Wanda Stead wordt ongetwijfeld nog steeds ‘s nachts badend in het zweet wakker bij de gedachte aan een recente boottocht met haar man. De Canadese vrouw filmde een ijsberg in de Bay of Exploits in de provincie Newfoundland, toen deze opeens instortte. Een filmisch tafereel, niet in de laatste plaats vanwege het oorverdovende angstgekrijs van Stead.

Vandaar ook even een waarschuwing voordat je het filmpje bekijkt: zet het volume niet te hoog, want het geschreeuw gaat niet alleen door merg en been, maar met een beetje pech ook dwars door je trommelvliezen:

De reactie van Stead is ergens wel te snappen. Zodra de ijsbrokken in het water vallen, ontstaat er een redelijke golf die inderdaad de kant van de boot van haar en haar man komt. En ze varen ook best vlakbij. “Ik denk dat mijn hart naar boven kwam en ik hem inslikte. Ik was doodsbang,” zei Stead tegen het Canadese CBC News.

“Alles wat ik kon zien, was dat er een vloedgolf onze kant op kwam.”

Maar goed, er was uiteindelijk vrij weinig aan de hand. Steads man Rick zette op zijn YouTube-kanaal ook nog beelden van na het instorten:

http://youtu.be/WfO27yLRbHI

‘Vaar niet te dichtbij’

Wanda Stead grijpt het incident wel aan om mensen een boodschap mee te geven: kom niet te dicht bij ijsbergen, je ziet wat er kan gebeuren:

“We waren te dichtbij (zo’n 30 tot 45 meter, red.). Ongelukken zijn ongeplande gebeurtenissen, je weet het nooit met zoiets groots. En mensen moeten dat weten.”

Ze hielden er in ieder geval wel mooie beelden aan over. Man Rick zette de afgelopen dagen nog wat meer video’s van hun boottrip online:

http://youtu.be/ikjW6kP5fok
http://youtu.be/pk635j57Xqg

En je kunt altijd nog dichterbij komen:

    • Frank Huiskamp