Invallen bij Microsoft in China om prijsafspraken

China zou Microsoft en chipbedrijf Qualcomm ook verdenken van spionage. De argwaan is gevoed door onthullingen van Snowden.

Na de farmaceutische multinationals en Google hebben de Chinese autoriteiten nu de internationale software- en chipsbedrijven in het vizier. In vier kantoren van Microsoft zijn gisteren invallen gedaan. Tegen Qualcomm, een van de grootste makers van chips voor mobiele telefoons, is vorige week een onderzoek geopend wegens het overtreden van de antimonopoliewet. Dat kan leiden tot een boete van 1 miljard dollar.

Volgens een Shanghaise beurskrant worden Microsoft en Qualcomm ervan verdacht dat ze prijsafspraken hebben gemaakt en daardoor consumenten hebben benadeeld. Ook zouden de bedrijven volgens Securities Journal een rol spelen in het bespioneren van Chinese overheidsdiensten en het leger, waar op grote schaal gebruik wordt gemaakt van Microsoft-software en Qualcomm-chips.

Het enige wat Microsoft gisteren kwijt wilde is dat het bedrijf volledig meewerkt met het onderzoek. Volgens analisten is het duidelijk dat Microsoft en Qualcomm in China in zwaar weer zijn beland en dat daardoor de bedrijfsresultaten nadelig beïnvloed kunnen worden. Microsoft staat op het punt in China de nieuwe spelletjescomputer Xbox One uit te brengen. De Chinese markt voor deze apparatuur wordt geschat op zo’n 10 miljard dollar.

De invallen bij Microsoft in Beijing, Shanghai, Guangzhou en Chengdu volgen op de beslissing van het leger geen Windows 8 op de computers te installeren als vervanger van Window XP, dat nog op grote schaal wordt gebruikt. Microsoft is gestopt met het verlenen van technische ondersteuning aan (staats)bedrijven en overheidsdiensten die Windows XP gebruiken en daar zijn Chinese leiders zeer ontstemd over, blijkt uit de reacties in de media.

De toenemende druk op Microsoft gaat gepaard met een campagne in de media, die wordt gevoed door de onthullingen van voormalige NSA-werknemer Edward Snowden. Volgens Snowden gebruikt de NSA producten van Amerikaanse IT-bedrijven voor spionage. Een bewering die de traditionele Chinese argwaan tegen Amerikaanse producten heeft versterkt. In mei zond de staatsomroep een documentaire uit waarin werd beweerd dat Windows 8 ook gebruikt kan worden om Chinese burgers te bespioneren. Sindsdien is de roep op een verkoopverbod van Windows 8 aangezweld.

Ook de iPhones van Apple zijn het mikpunt van Chinese overheidsparanoia. Er is een verbod in de maak op het gebruik van iPhones door Chinese leiders en hun families, hoge ambtenaren en legerofficieren. Getuige de lange rijen bij de opening van de elfde Apple-megawinkel in de metropool Chongqing trekken consumenten zich nog weinig aan van de campagne.

Net als andere internationale ondernemingen publiceren Microsoft, Qualcomm en Apple niets over de resultaten die zij in China behalen, maar vaststaat dat de Chinese groeimarkt een grote rol speelt in de mondiale bedrijfsresultaten.

Microsoft heeft in China ook veel last van diefstal van intellectuele eigendommen. Het gebruik van namaakversies van besturingsprogramma’s is wijdverbreid, ook bij de overheid, en drukt de resultaten.

    • Oscar Garschagen