Het water kolkte in de straat

In Alphen aan den Rijn dreigde een dijk het te begeven. Mensen kwamen terug van hun vakantieadres.

Zijn overbuurman stuurde hem een verontrustend berichtje. Daarna volgde een filmpje. Gerard Haverkamp laat de video op zijn telefoon zien: het water van de Vaarsloot, tegenover zijn huis aan de Doornenburg in Alphen aan den Rijn, stroomde in een rap tempo zo over de dijk. De parkeerplaats van de straat, die zo’n drie meter lager ligt, liep vol. En de garages van de huizen stonden blank.

Reden genoeg voor Haverkamp om terug te komen van zijn vakantieadres op Texel. Zijn vrouw en kinderen bleven achter, hij was binnen een paar uur thuis. Daar zag hij het water op een paar meter van zijn woning kolken. „Wat een geluk.”

In Alphen aan den Rijn zetten politie en brandweer gisteren verschillende straten af. Door de wolkbreuk stond het water in de sloten veel hoger dan normaal. Toen het water over de oever van de Vaarsloot begon te lopen, was iedereen bang dat de dijk het zou begeven. De hele buurt liep uit. Eerst om toe te kijken. Later om in actie te komen en de brandweer te helpen met het vullen en plaatsen van zandzakken.

De overbuurman van Haverkamp stuurde iedereen berichtjes, ook naar Martijn Cornelissen. Die kreeg te horen dat hij het boodschappenautootje van zijn vrouw beter kon verplaatsen. Cornelissen reed in volle vaart vanuit zijn vakantieadres in België naar huis. Hij zette de auto weg en verplaatste wat spullen uit de huiskamer naar boven.

Op de hoek van de Vaarsloot, waar aan het einde van de middag het water nog maar een beetje naar beneden sijpelde, bleef het urenlang druk. Een buurtbewoner liet op haar telefoon een plaatje zien van een plaatsnaambord met daarop Alpen IN den Rijn. Tot grote hilariteit van de omstanders. Maar veel meer vreugde was er niet. De inwoners waren de hele dag ongerust. Zal het water mijn huis bereiken? Vergoedt mijn verzekering waterschade?

De hond was ook van slag, liet een vrouw weten. Haar buurvrouw riep dat ze „pissig” was op de politie. Die had haar niet geïnformeerd. Van haar schoondochter uit een nabijgelegen dorp moest ze horen dat het meubilair in de huiskamer beter naar boven kon. En dat de elektriciteit uitgeschakeld moest worden.