Halfbroer van oud-minister Curaçao gearresteerd in moordzaak Wiels

Oud-premier Gerrit Schotte (midden) wordt gefeliciteerd door Robbie dos Santos (rechts) na de verkiezingen in 2012. Foto ANP / Michael Kooren

In zijn huis in de wijk Jan Sofat te Curaçao is vanochtend vroeg de loterijondernemer Robbie dos Santos (56) aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij het organiseren van de moord vorig jaar mei op politicus Helmin Wiels.

Het is de tweede arrestatie in dit onderzoek binnen een week. Vorige week werd zijn halfbroer en voormalig minister van financiën George Jamaloodin gearresteerd. Hij is inmiddels in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn detentieomstandigheden. Volgens bronnen in het onderzoek is de aanhouding van Dos Santos niet de laatste arrestatie in deze zaak.

De naam van Dos Santos doet in opsporingskringen al langer de ronde als mogelijke verdachte in de zaak. In het moordonderzoek is bijzondere aandacht voor de breuk tussen Wiels en toenmalig premier Gerrit Schotte in 2012. Tot in september dat jaar zat Schotte in een coalitie met Wiels. Schotte, nu oppositieleider, is in opspraak geraakt door relaties met een lid van een beruchte Italiaanse maffiafamilie en met Robbie dos Santos.

Dos Santos werd genoemd in brief door Wiels

Tegen Dos Santos loopt al jaren een onderzoek wegens witwassen, valsheid in geschrifte en illegale loterijen. Dos Santos was volgens justitiële bronnen de man die Schotte in contact bracht met de Italiaanse maffia. Hij wordt gezien als de grote geldschieter achter de politieke campagnes van Schotte.

Wiels, voorheen leider van onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, was tot vlak voor zijn dood bezig met fraudebestrijding op Curaçao. Dat blijkt uit een brief die hij kort voor zijn dood, vorig jaar mei, stuurde naar het OM en vier ministers op het eiland. In de brief stelt Wiels mogelijke overtredingen van telecombedrijf UTS aan de orde. Hij noemt daarbij ook de naam van gokbaas Dos Santos.

Aanstaande maandag begint in de hoofdstad Willemstad het strafproces tegen vier mannen die ervan worden verdacht tegen betaling Wiels te hebben vermoord.

    • Marcel Haenen