Experts reizen ook vandaag niet af naar rampplek wegens gevechten

Het onderzoeksteam moest gisteren op 20 kilometer van de rampplek van vlucht MH17 stoppen.
Het onderzoeksteam moest gisteren op 20 kilometer van de rampplek van vlucht MH17 stoppen. Foto ANP / Pierre Crom

De Nederlandse en Australische experts die onderzoek moeten gaan op de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne reizen vandaag opnieuw niet af naar het gebied. Dat heeft de woordvoerder van Pieter Jan Aalbersberg, het hoofd van de repatriëringsmissie MH17, vanochtend gemeld. Er zijn nog te veel gevechten op en langs de route, aldus Aalbersberg.

Woordvoerder Ilona de Ruyter laat weten dat er vanavond een persconferentie in Kiev wordt gehouden waar het besluit om vandaag niet af te reizen wordt toegelicht:

Twitter avatar ideruyter Ilona de Ruyter Experts reizen vandaag niet af naar rampplek. Te veel gevechten op en langs de route, aldus Aalbersberg.
Twitter avatar ideruyter Ilona de Ruyter Vanavond meer uitleg van #Aalbersberg over niet afreizen naar rampplek #MH17 in persbericht of op persmoment in Kiev.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigde de woorden van De Ruyter in een kort persbericht:

Twitter avatar minv_j Ministerie van VenJ Momenteel geen onderzoek op rampplek #MH17. Er wordt te veel gevochten op en langs de route naar de rampplek. http://t.co/KIrHTSQSCd

Gisteren en eergisteren slaagde het team van experts er ook al niet in om het rampgebied te bereiken vanwege aanhoudende gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten. Aalbersberg beloofde gisteren op een persbriefing in Kiev dat de repatriëringsmissie geen stoffelijke overschotten in Oekraïne zal achterlaten.

Verschillende missies actief in rampgebied

In en rond de rampplek van de MH17 zijn op dit moment verschillende internationale missies actief. Een waarnemingsmissie van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) heeft als taak de spanningen in het gebied te verkleinen en de plaats van de ramp te monitoren, voorafgaand aan het onderzoek. De OVSE zou later vanochtend met een verklaring komen over de situatie rond de rampplek.

Het hoofd van de OVSE-waarnemingsmissie kreeg gisteren voor de tweede dag op rij te horen dat zijn team niet kan afreizen. “We zijn het spuugzat steeds onderbroken te worden door vuurgevechten, ondanks het feit dat er een wapenstilstand is afgesproken. Wij moeten ons werk kunnen doen”, aldus Alexander Hug.