Politiek

EU stelt economische sancties in tegen Rusland

epaselect epa04332525 A local boy waves a Russian flag during the annual Russian Navy Day parade in Sevastopol, Crimea, 27 July 2014. The Russian Black sea fleet is based in the city of Sevastopol, annexed by Russia, in the Ukrainian peninsula of Crimea. EPA/ANTON PEDKO
epaselect epa04332525 A local boy waves a Russian flag during the annual Russian Navy Day parade in Sevastopol, Crimea, 27 July 2014. The Russian Black sea fleet is based in the city of Sevastopol, annexed by Russia, in the Ukrainian peninsula of Crimea. EPA/ANTON PEDKO

De 28 lidstaten van de EU zijn het vandaag eens geworden over sectorale sancties die de Russische economie moeten raken.

Het gaat om sancties die gericht zijn tegen de oliesector, de wapenindustrie en zogenaamde dual usegoederen, producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden, schrijft persbureau Reuters. Ook de uitvoer van gevoelige technologie wordt beperkt. Bedoeling is dat de maatregelen na drie maanden worden geëvalueerd.

Exacte details overmorgen

De sancties moeten de druk op het regime van president Poetin opvoeren om de kosten van het steunen van rebellen in het oosten van Oekraïne te verhogen. Volgens Moskou is er echter geen sprake van steun aan de pro-Russische separatisten.
Vanavond om 19.00 uur wordt een eerste verklaring verwacht over de sancties. De exacte details worden overmorgen bekendgemaakt:

Twitter avatar BrunoBrussels Bruno Waterfield Econ measures will be published on 31 Jul. Cap access stuff agreed more or less as proposed http://t.co/Fg0X6EiANT

Deze sancties gaan verder dan de eerdere maatregelen van de EU tegen Rusland. Die richtten zich alleen op personen en ‘entiteiten’, bedrijven of organisaties die dichtbij Poetin staan of betrokken waren bij de annexatie van de Krim, eerder dit jaar.

Niet alle leden van de EU vinden overigens dat de maatregelen ver genoeg gaan. De Litouwse premier Dalia Grybauskaite betreurt het dat de verkoop van twee Franse oorlogsschepen aan Rusland nog steeds doorgaat:

Twitter avatar Grybauskaite_LT Dalia Grybauskaitė Welcome #EU decision on a wide range of sanctions on Russia. Unfortunately nothing to stop the deal of #Mistral yet.

Ook de VS bereiden nieuwe sancties voor, zo meldt AFP. Volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is er geen enkel bewijs dat Rusland bereid is om een einde te maken aan het geweld in het gebied. Hij waarschuwde wederom dat de VS en een aantal Europese landen bereid zijn om Rusland te treffen met sancties als het land doorgaat met het steunen en bewapenen van separatisten.

Rusland: sancties tegen agressors

In een reactie op de stap van de EU heeft Rusland laten weten om een wet aan te passen die automatische strafmaatregelen instelt tegen landen die sancties hebben ingesteld tegen Rusland. Leden van de Doema willen dat dergelijke staten tot ‘agressorlanden’ worden bestempeld zodat automatische sancties ingaan. Volgens Novum zouden in dat KPMG en Deloitte geraakt worden, aangezien zij in dat geval geen zaken meer kunnen doen in Rusland.