Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Ebola-bestrijder in Sierra Leone nu zelf overleden aan ebola

Een verpleegster in Liberia.
Een verpleegster in Liberia. Foto EPA/ Ahmed Jallanzo

De arts-viroloog die in het Afrikaanse Sierra Leone leiding gaf aan de bestrijding van het ebolavirus in het land, is zelf aan de ziekte overleden, schrijft persbureau AP. Dit weekend werd duidelijk dat Sheik Umar Khan het virus had opgelopen en sindsdien lag hij in quarantaine in het ziekenhuis.

De huidige ebola-uitbraak is de dodelijkste ooit. Al meer dan 670 mensen in het westen van Afrika zijn overleden aan de ziekte. Dokters zijn extra vatbaar voor besmetting met ebola, dat via onder andere speeksel, zweet, bloed en urine verspreid wordt. Twee Amerikaanse dokters liggen momenteel in buurland Liberia in het ziekenhuis.

Exemplarisch

Het feit dat zelfs Khan als leidinggevende dokter besmet raakte, was exemplarisch voor de mislukte pogingen om het virus in de kiem te smoren, schreef onze wetenschapsredacteur Sander Voormolen zaterdag in nrc.next (€). Er is geen vaccin tegen de ziekte en geen duidelijke behandeling. Meer dan zestig procent van de mensen die het virus oploopt, overlijdt eraan.

“De strategie bij de bestrijding van ebola is om mensen met ziekteverschijnselen zo snel mogelijk te testen, patiënten in isolatie te verplegen en alle mensen waarmee zij in contact zijn geweest op te sporen en in de gaten te houden. Die bewezen effectieve benadering om een ebola-uitbraak te stoppen, lijkt nu echter te mislukken.

Onder de bevolking heerst grote argwaan en ontkenning. Mensen die ziek worden trekken zich liever terug dan dat zij zich melden bij een ziekenhuis.”

Ebola begint met griepachtige verschijnselen, gevolgd door diarree, overgeven en bloedingen. Het virus heeft een incubatietijd van twee tot 21 dagen.

Liberia sloot grenzen

Liberia besloot deze week de grenzen met de meeste West-Afrikaanse landen te sluiten om zo te proberen het virus niet verder te verspreiden. Op een persconferentie zei de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf dat de regering er alles aan doet om het virus in te dammen. Vertrekkende en inkomende passagiers op het vliegveld worden gecontroleerd en getest op het ebolavirus.