De Wereld & ik

Canvas, 21.10-21.40u.

„De camera is een wapen in de strijd tegen de ongelijkheid.” De Vlaamse Fabienne Haerinck vertelt vol overgave over haar project ‘Faveladoc’ in de favelas van Rio de Janeiro terwijl ze boven de prachtige Braziliaanse stad zweeft in een kabelbaan. Haerinck is een van de vijf Vlamingen met een ‘bijzondere buitenlandse missie’ die Sofie Peeters bezoekt voor haar reeks De Wereld & ik. De documentairemaakster is bekend van Femme de la rue , over de seksuele intimidatie van vrouwen door allochtone mannen in de Brusselse straten.

In de eerste aflevering van De Wereld & ik verdiept Peeters zich met Haerinck in het turbulente leven in de twee beruchtste favelas van de stad. Haerinck plande ooit een reis door Zuid-Amerika maar bleef in Rio hangen. Ze verloor er haar hart aan de hulpeloze kinderen en jongeren uit de sloppenwijken. Ze besloot een project op te zetten waarbij ze die kinderen hun eigen korte films laat maken.

De documentaire brengt het harde leven in de sloppenwijken mooi in beeld maar het verhaal kon doortastender. De jonge Peeters legt de kijker al te vaak haar eigen verwondering en bewondering op.

    • Laura Debruyne