Dit brengen andere media vandaag

NLD 20010607-HANK : Varen in een Canadese kano in het Nationaal Park de Biesbosch. ANPFOTO ROBIN UTRECHT Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Europese start-ups halen recordbedrag op

Europese start-ups hebben sinds de dotcom-boom van 2001 niet zo veel geld opgehaald bij durfkapitalisten als in het afgelopen kwartaal, schrijft het FD. In de afgelopen drie maanden liep het bedrag op naar 2,1 miljard euro.

In de VS werd in dezelfde periode door investeerders overigens 13,8 miljard dollar (10,3 miljard euro) in nieuwe bedrijfjes gestoken.

De interesse in start-ups wordt volgens het FD veroorzaakt door een aantal beursgangen in Europa. “Mensen die gewacht hebben op het juiste moment, trekken nu allemaal de beurs”, zegt Michiel Kotting van investeerder Accel Partners tegen de krant.

Nederland heeft een vastgoedeconomie

De Nederlandse economie is een vastgoedeconomie, vertelt Follow the Money aan de hand van een viertal grafieken. Ruim 85 procent van alle materiële bezittingen bestaat uit woningen, kantoor- en bedrijfspanden en grond- water en wegwerken.

Sinds de jaren zestig is het aandeel dat woningen en vastgoed in het bbp hebben, steeds verder gegroeid, schrijft de website. En van 1997 tot 2009 werd de grond onder Nederlandse woningen 739 miljard euro meer waard, en de woningprijzen zelf zijn in dertig jaar tijd verviervoudigd.

Rechtszaak tegen biotechbedrijf Prosensa

Een Amerikaanse aandeelhouder van het Leidse biotechnologiebedrijf Prosensa heeft een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf, en heeft andere aandeelhouders opgeroepen zich achter de rechtszaak te scharen. Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

Volgens de belegger is hij misleid bij de beursgang van Prosensa in New York, in juni vorig jaar. Het bedrijf had een introductiekoers van 13 dollar. Op de eerste dag steeg de koers al tot 19 dollar en later tot 30 dollar.

Prosensa werkt aan de ontwikkeling van een medicijn tegen de spierziekte Duchenne. Bij de beursgang leek het bedrijf op korte termijn een werkend medicijn te kunnen introduceren. Maar drie maanden later bleek het toch niet te werken, en kelderde de beurskoers.

De belegger die het Leidse bedrijf heeft aangeklaagd, zegt dat het bedrijf al bij de beursgang wist dat het medicijn niet werkte en die informatie ook bekend had moeten maken.

Directeur Hans Schikan van Prosensa zegt in een reactie dat er in de VS steevast rechtszaken worden begonnen als de beurskoers van een aandeel kort na introductie onderuit gaat. “We zijn het volstrekt niet met de aanklacht eens”, zegt Schikan tegen de Volkskrant.

    • Dolf de Groot