‘Venezuela bedreigde Aruba niet’ - Kamerleden willen opheldering

De Venezolaanse president Nicolas Maduro (R) verwelkomt Hugo Carvajal (L) bij zijn thuiskomst in Caracas.
De Venezolaanse president Nicolas Maduro (R) verwelkomt Hugo Carvajal (L) bij zijn thuiskomst in Caracas. Foto ANP/EPA/Miraflores Palace

Het ministerie van Defensie spreekt tegen dat Venezuela Aruba heeft bedreigd om een van drugssmokkel verdachte diplomaat vrij te krijgen. Dat werd gisteren beweerd door de VS, die hadden verzocht om de uitlevering van de verdachte. Kamerleden hebben opheldering geëist van het kabinet.

Als voorbeeld van de dreiging word het passeren van vier Venezolaanse marineschepen gisteren genoemd, langs de kust van Aruba. Volgens een marinewoordvoerder op Curaçao was er echter geen sprake van een dreiging, zo meldt Novum:

“De Venezolaanse strijdkrachten waren op de terugweg van een vlootshow ter gelegenheid van de herdenking van de slag bij Maracaibo in 1823. Er is absoluut geen paniek geweest. Wij waren op de hoogte van hun missie.”

Diplomaat vrij na interventie Timmermans

Volgens de VS heeft Venezuela Aruba bedreigd om de diplomaat Hugo Carvajal vrij te laten. Die werd vorige week woensdag aangehouden op Aruba op verdenking van drugs- en wapenhandel met de Colombiaanse groepering FARC. De VS hadden om de uitlevering van de oud-generaal gevraagd.

Omdat Carvajal op Aruba als consul-generaal geïnstalleerd zou worden, genoot hij diplomatieke onschendbaarheid. Die status werd hem door de rechter ontnomen omdat hij nog niet benoemd was en hier dus geen aanspraak op kon maken. Later werd die alsnog aan Carvajal gegeven door minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

‘Timmermans corrigeerde fout’

Afgelopen zondag kwam hij dus op vrije voeten. Aruba verklaarde de diplomaat tot persona non grata waarna Carvajal direct terugvloog naar Venezuela. Daar kreeg hij een heldenonthaal. De terugkeer van Carvajal wordt door het regime van president Maduro gezien als een overwinning op de VS. Maduro roemde de ‘moed van het koninkrijk der Nederlanden’. Volgens de president heeft minister Timmermans een fout van de Arubaanse autoriteiten gecorrigeerd:

Twitter avatar ElUniversal El Universal General Carvajal estima que el juez y el fiscal de Aruba recibieron dinero por apresarlo http://t.co/owqc4jbPXU http://t.co/joXr65xIBp

Tweede Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren hebben het kabinet om opheldering gevraagd over de vermeende dreiging van Venezuela om Aruba binnen te vallen. Zo zou Maduro eerder hebben gezegd’dat hij een plan had klaarliggen dat de spanning in Latijns-Amerika zou doen escaleren’.