Britse filmmaatschappij verfilmt beroemde kinderboekenreeks ‘Famous Five’

De Britse filmmaatschappij Working Title, eerder verantwoordelijk voor de verfilming van Ian McEwans Atonement, gaat de populaire kinderboekenreeks ‘De Vijf’ van de Britse schrijfster Enid Blyton (1897-1968) verfilmen. Dat meldt Mustreads. In de kinderenboeken, waarvan tussen 1942 en 1962 in totaal 21 delen verschenen, staan vier kinderen en een hond centraal. Als amateurdetectives beleven zij

De Britse filmmaatschappij Working Title, eerder verantwoordelijk voor de verfilming van Ian McEwans Atonement, gaat de populaire kinderboekenreeks ‘De Vijf’ van de Britse schrijfster Enid Blyton (1897-1968) verfilmen. Dat meldt Mustreads.

In de kinderenboeken, waarvan tussen 1942 en 1962 in totaal 21 delen verschenen, staan vier kinderen en een hond centraal. Als amateurdetectives beleven zij avonturen op het schiereiland The Ilse op Purbeck, het kustgedeelte van het Zuid-Engelse graafschap Dorset.

Onduidelijk is hoeveel boeken uit de populaire kinderreeks verfilmd gaan worden. Sinds 1957, toen de film Five on a Treasure Island verscheen, zijn er meerdere verfilmingen van de avonturen van The Famous Five gemaakt.


De eerste Nederlandse vertaling van ‘De Vijf’ verscheen in 1943: De vijf en het gestrande goudschip. Van de boeken werden sinds 1942 zo’n 100 miljoen exemplaren verkocht. En jaarlijks nog zo’n één miljoen Famous Five-verhalen.

In 2008 werd Enid Blyton verkozen tot de meest geliefde auteur in Groot-Brittannië. Grote Engelse schrijvers als Roald Dahl en J.K. Rowling, maar ook Beatrix Potter, William Shakespeare, Charles Dickens liet ze achter zich.

    • Roderick Nieuwenhuis