Economie

Baidu kopieert Google opnieuw en bouwt ook een auto

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Beter goed gejat van Google dan slecht verzonnen, lijkt het motto van de Chinese zoekmachine Baidu. Baidu bouwde al een webbrowser, een kaartendienst (Baidu Maps) en heeft plannen om een eigen Google-bril te gaan verkopen – Baidu Eye.

Maar daar blijft het niet bij. De FT bericht vandaag dat het bedrijf nu ook experimenteert met zijn eigen zelfrijdende auto. Anders dan de Google car heeft de slimme auto van Baidu overigens wel een stuur en pedalen. Topman Kai Yu zei tegen The Next Web dat de bestuurder de controle over de auto altijd kan overnemen.

De FT sprak echter ook een internetexpert en die ziet nogal wat problemen voor Baidu. Het grootste probleem? Chinese automobilisten houden zich niet aan de verkeersregels. Het is maar de vraag of een zelfsturende auto daar mee om kan gaan..

Kokoswater zal fors duurder worden

De populariteit van kokoswater groeit hard. Volgens CNBC zijn er in de periode tussen 2008 en 2013 maar liefst vijf keer zoveel kokoswaterproducten bijgekomen. Kokoswater wordt steeds vaker gezien als gezond alternatief voor frisdrank – en onder hipsters is het helemaal een hype.

Geen wonder dus, dat Coca-Cola en Pepsi inmiddels een belang hebben genomen in kokoswater-producenten. Het tot voor kort onbekende drankje is inmiddels goed voor een miljoenenbusiness. Het grote merk Vita Coco, voor een kwart eigendom van het Red Bull-concern, draaide vorig jaar een omzet van 240 miljoen dollar in de VS, schrijft CNBC.

Maar de komende tijd zal het drankje waarschijnlijk fors duurder worden, schrijft de nieuwszender. Tropische stormen hebben de afgelopen maanden veel plantages op de Filipijnen beschadigd. Het land is goed voor zestig procent van de kokosnootexport ter wereld.

Volgens de voedsel en landbouw-organisatie van de Verenigde Naties, FAO, is 10 procent van de kokospalmen op de Filipijnen vernietigd. Filipijnse producenten verwachten dat de export dit jaar daardoor met wel 25 procent afneemt. Volgens analist Jason Wong van Euromonitor zullen de prijzen daardoor gaan stijgen, aldus CNBC.

Microsoft onderzocht door Chinese autoriteiten

Softwaregigant Microsoft heeft onverwachts een bezoekje kregen van de Chinese autoriteiten, meldt de South China Morning Post. Volgens de krant wordt het Amerikaanse bedrijf ervan verdacht mededingingsregels te hebben overtreden. Er werden vier kantoren van Microsoft in vier Chinese steden bezocht.

Officieel hebben zowel de Chinese kartelautoriteiten als Microsoft geen mededeling gedaan over het onderzoek. Het bedrijf is niet in staat van beschuldiging gesteld.

China is een erg moeilijke markt voor Microsoft. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren erg geleden onder massale piraterij van zijn besturingssystemen. Vorige maand werd Microsoft door de staatstelevisie ervan beschuldigd mee te werken aan spionage door de Amerikaanse geheime diensten.

Amerikaanse techbedrijven bevinden zich een moeilijk positie in China sinds klokkenluider Edward Snowden bekend maakte dat de Amerikaanse bedrijven de Amerikaanse geheime diensten hebben geholpen Chinese topfunctionarissen te bespioneren.

Sindsdien hebben Chinese autoriteiten steeds vaker onderzoeken geopend tegen Amerikaanse bedrijven. Zowel de South China Morning Post als The Wall Street Journal insinueren dat dat ook om politieke redenen kan zijn.