13 emmertjes water halen...

Niemand is het ontgaan: de regen kwam gisteren met bakken uit de lucht. Op sommige plaatsen in Nederland viel er meer regen dan in de hele maand juli.

Het noodweer dat Nederland gisteren teisterde was „zó heftig” dat veiligheidsregio Midden- en Noord-Brabant inwoners opriep 112 alleen in levensbedreigende situaties te bellen. Normaal gesproken neemt de veiligheidsregio geen maatregelen wanneer bekend wordt dat er heftig weer aankomt. Een woordvoerder: „We zijn er zodra er iets is.” Gisteren was dat anders. De veiligheidsregio kreeg negenhonderd meldingen binnen en in 499 gevallen leidde dat tot de inzet van hulpteams.

Naast voorgaand advies werd inwoners van Midden- en West-Brabant aangeraden om binnen te blijven.

Het noodweer liet geen provincie in Nederland ongemoeid, op Drenthe en Groningen na. In zes uur tijd viel er in de ochtend meer regen dan in de hele maand juli (65 tot 95 millimeter), meldde weerbedrijf MeteoGroup. Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant spanden de kroon met een hoeveelheid neerslag tot 130 millimeter. Dat zijn dertien emmers water per vierkante meter. Op vliegbasis Deelen viel met 131,3 millimeter neerslag de meeste regen. Ook Alphen aan den Rijn, Maarssen, Breukelen en Zaandam richting Beverwijk en Heemskerk kregen het te verduren. Het KNMI gaf code geel af: de code voor gevaarlijk weer. Later op de dag veranderde geel in oranje voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant en dat betekende: een waarschuwing voor extreem weer.

Een selecte greep uit de gebeurtenissen veroorzaakt door het noodweer: een verzorgingstehuis in Kaatsheuvel werd ontruimd, tienduizend huishoudens rondom Tilburg kregen urenlang geen stroom door een storing, het TweeSteden-ziekenhuis in die stad was onbereikbaar waardoor ambulances moesten uitwijken naar andere ziekenhuizen en op station Amsterdam Bijlmer Arena kwamen putdeksels omhoog door de wateroverlast. De brandweer in Amsterdam had met het aantal meldingen dat opliep tot duizend haar handen vol. De laatste keer dat de brandweer dusdanig veel meldingen kreeg rondom wateroverlast was twee jaar geleden.

Een woordvoerder: „We moeten een prioriteitenscheiding maken. We bekijken telefonisch of mensen hun probleem zelf op kunnen lossen.” Dat kan lang niet iedereen: in Amsterdam Zuid-Oost dreigde het dak van een bedrijf te bezwijken onder de druk van het regenwater.

Een woordvoerder van de ANWB sprak over ‘all hands on deck’. Door een verdubbeling van het aantal meldingen reden 360 wegenwachten door heel Nederland. Vooral in en rond Amsterdam stonden gedupeerden langs de weg met bijvoorbeeld auto’s die niet wilden starten. Waar de wachttijd voor die gedupeerden normaal gesproken een half uur betreft, liep die gisteren op tot 78 minuten.

De politie nam geen voorzorgsmaatregelen, maar ondersteunde waar nodig. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van wegen zoals de A10-west bij Geuzenveld. Ook sloot de politie twee rijstroken van de A12 bij Gouda. Daarnaast lag het treinverkeer tussen Tilburg en Den Bosch stil na een blikseminslag en moesten reizigers op Schiphol rekening houden met vertragingen. Tussen 07.45 en 09.30 uur in de ochtend kon zelfs geen enkel vliegtuig vertrekken.

Weervrouw Helga van Leur zegt op basis van een KNMI- en IPCC-rapport dat Nederland in de toekomst vaker met hevige regenval te maken krijgt door het veranderende klimaat.

Of Nederlanders er daadwerkelijk hinder van ondervinden, hangt van verschillende factoren af. „Denk aan infrastructuur, of het water snel genoeg weg kan, et cetera. Honderd millimeter in een paar uur kan in een weiland minder kwaad dan in een stad. Als je bijvoorbeeld veel bestrating hebt, kan dat water niet in de grond sijpelen en wordt het toegevoegd aan wat al van de daken en op de straten stroomt. De dreiging komt dus niet alleen van boven.”